България е в най-рисковата група европейски страни за разпространение на коронавирус.

Това става ясно от разпространената преди малко актуализирана информация на Европейския център за превенция и контрол на болестите (ECDC).

Считано от 13 септември, у нас се наблюдава или може скоро да бъде наблюдаван висок или увеличаващ се процент на обявени смъртни случаи.

Високият риск се състои във висок или увеличен процент на съобщенията за стари случаи на заболяване, а също така и за увеличен дял на постъпили в болници хора с тежки заболявания.

Същото се отнася за Хърватия, Чехия, Унгария, Малта, Румъния и Испания.

Данните обхващат страните от ЕС, Великобритания, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Те бяха огласени от ръководителя на ECDC Андреа Амон.

Андреа Амон. Снимка Уикипедия

Освен това в България се е увеличил делът на положителни резултати от тестове за SARS-CoV-2. От началото на август до сега той е 3 процента седмично. Това става също в Австрия, Чехия, Франция, Унгария, Нидерландия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

„Очакваното вдигане на свързаните с пандемията ограничения по-рано през лятото доведе до нещо, за което предупреждавахме - увеличаване на случаите. В някои страни дори стана по-зле от пика през март. На някои места наблюдаваме умора от мерките. Трябва да е ясно, че контролните мерки просто или не са били достатъчни, или не са били достатъчно добре спазвани“, изтъкна еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Тя допълни, че ЕС не може „да свали гарда“. Кризата изобщо не е зад гърба ни. Сега иде зимата, която също носи болести като сезонния грип. Затова трябва да бъде увеличен обхватът на ваксините.

„Може би имаме последна възможност да предотвратим повторение на случилото се през пролетните месеци“, каза още Кириакиду.

Тя изтъкна, че днес близо половината от новозаразените са на 15-49 години и сред тях има тежки случаи. Еврокомисарят призова държавите от ЕС да обяснят на младите защо мерките трябва да бъдат спазвани.

Еврокомисията работи срещу дезинформацията и фалшивите новини за пандемията.

Същевременно Стела Кириакиду призова държавите да осигурят предвидимост на ограниченията срещу разпространението на заразата.

Тя обяви, че в ЕС вече са разпределени първите количества от лекарството ремдесивир, което облекчава възстановяването на тежко болните. Водят се преговори за доставка на допълнителни количества.