Високотехнологична инсталация ще бъде поставена в центъра на София до средата на октомври, а работата започва днес, съобщи Столична община. Става дума за временна интерактивна конструкция, която ще бъде на площадката на бившия мавзолей в столицата за кратко, подобно на "Бронзовата къща" през 2018 г.

Металната скулптура трябваше да е символ на българското председателство на Съвета на ЕС, с автор - живеещия в Австрия български художник Пламен Деянофф. Поставянето й се забави до степен, че бе поставена месец преди да трябва да бъде свалена, а Деянофф се изказа остро срещу столичните власти. В крайна сметка столичани имаха възможност да й се насладят, защото демонтирането й също се забави.

Новата инсталация е по програма „Навън“ за временни художествени произведения в градска среда. Столична община го финансира с 81 100 лв. 

"Един човек" е всъщност 13-метрова стилизация на човече, покрита с над 40 LED дисплея. Те ще излъчват динамична картина, колекция/колаж от камерите за видеонаблюдение, т.е. гражданите, които минават покрай скулптурата, ще съставляват образа й. Екраните ще могат да бъдат ползвани за всякакво видео, изображения и текст, затова отправят покана към всеки, които иска, да прати снимки или видеа (до 30 сек) на subprodukt@gmail.com, които могат да бъдат пуснати на екраните.

"Съвременните технологии позволяват да се изграждат системи с отворен достъп, с по-скоро либерален, отколкото авторитарен начин на функциониране. Изграденият на този принцип обект би бил добро отражение на колективния ни образ в настоящия момент", казва авторът Венелин Шурелов.

Венелин Шурелов.

Той е съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“ в НХА, съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство, съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), Subhuman theatre (2004) и арт група Via Pontica (2002). Проектите на Шурелов са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Живее и работи в София.