Два автобуса с германски активисти, защитаващи правата на бежанците, са влезли в България и са се насочили към границата ни с Турция с цел да разрушат оградата по нея, предаде Нова телевизия, позовавайки се на информация от МВР.

Кампанията им е по повод 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена и се организира в интернет.

Активистите настояват 32-километровата телена "стена" да бъде изцяло премахната, тъй като е незаконна и води до смърт на хората, търсещи убежище у нас. Германците са се кръстили "Група срещу безчовечността" и вече са събрали над 30 000 евро дарения в indiegogo. По първоначална информация с тях е финансирано пътуването на 3 автобуса с по 55 души до границата ни.

Идеята е всеки да носи инструменти със себе си, с които да повреди оградата. Дори и символично.

"Разбира се, това е символичен акт, с който искаме да кажем: "Хей, това не е редно и трябва да се премахне". Хората, трябва да имат право да се придвижват и това, което се случва на българо-турската граница е вид престъпление. Всички бежанци трябва да отидат при своите близки в Германия, Холандия или където и да е, никой не трябва да бъде спиран", заяви един от активистите Хаген Коп пред бТВ.

От МВР са изпратили в Елхово повече от 100 униформени полицаи от цялата страна, които трябва да опазят оградата и да не допуснат ексцесии. От министерството, в лицето на новия му титуляр Веселин Вучков и главния секретар Светлозар Лазаров обявиха, че няма да допуснат активистите до браздата. 

"Ако някой има намерение да разрушава това препятстващо съоръжение на българо-турската граница, включително да доближи една специална зона за сигурност, която има буквално около оградата и границата, това просто няма да се случи", каза Вучков.

"Имаме конкретна информация. Мога да ви уверя, че тези намерения, които имат за нарушване на нашата инфраструктура по българо-турската граница, няма да бъдат осъществени, за което има и съответните законови, правни норми. Така че кой какви желания има е едно, а какво ще се случи е съвсем друго", допълни Лазаров.

Плановете на новото правителство включват вдигане на ограда по цялото протежение на границата ни с Турция като мярка за справяне с нелегалната имиграция. Това бе едно от условията на Патриотичния фронт, за да подкрепи втория кабинет "Борисов". Поставянето на сега съществуващите 32 километра ограда бе остро критикувано от Комисариата за бежанците към ООН.