Макар и процедурата да е формална, оказа се, че днес правителството е предложило генералът от "СРС-тата с президента Румен Радев" за своеобразно повишение.

Това се разбира от резюме на приетите на днешното заседание на Министерския съвет решения, съобщава правителствената пресслужба.

"Министерският съвет предлага на президента на Република България да издаде указ, с който да освободи генерал-майор Цанко Стойков от длъжността "командир на Военновъздушните сили", да го назначи на длъжността "заместник-началник на отбраната" и удостои с висше офицерско звание "генерал-лейтенант", гласи кратката формулировка.

Цанко Стойков влезе в новинарския поток този януари, когато главният прокурор Иван Гешев разпореди да се публикуват записи, направени със специални разузнавателни средства, на разговори между него и Радев. Целта на държавното обвинение тогава бе да покаже, че държавният глава е уличен в опит да осуети проверка на антикорупционната комисия за това бил ли е в конфликт на интереси в качеството си на командир на ВВС по отношение на Десислава Радева, впоследствие негова съпруга.

Стойков е бил "закачен" заради разследване на престъпление, свързано със "сговор с едно или повече лица да върши в страната и чужбина с цел имотна облага". Става въпрос за досъдебно производство, образувано от Специализираната прокуратура, а не от военната, като и до ден днешен е неясно защо. Разследването е в периода от май 2017 г. до сега, а мобилният телефон Стойков е бил подслушван (от ДАНС - б.р.). Така покрай разговорите службите се натъкват и на такива с президента Румен Радев. 

Гешев пък първо заяви, че има досъдебно производство, свързано с държавния глава, после публикува записите, като това бе част от инициираното от него питане до Конституционния съд - накратко казано, как може да се "импийчне" президентът, който се ползва с имунитет.

Иначе още с оповестяването на тези записи бе ясно, че КПКОНПИ не е открила конфликт на интереси при Радев още в края на юли миналата година.

Що се отнася до самото досъдебно производство срещу командира на ВВС - вицепремиертът и военнен министър Красимир Каракачанов заяви тогава, че няма никаква представа за какво е, не е бил уведомяван.