Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Народът и следващият президент на Беларус ще решават в бъдеще дали ще поемем по европейския път на развитие.“

Така отговори на въпрос на Клуб Z лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска.

Тя бе в Европарламента в Брюксел и говори пред Комисията по външна политика и Подкомисията за човешки права.

Там бяха още двама от членовете на Координационния съдет на беларуската опозиция – Олка Ковалкова и Павел Латушко.

Ковалкова заяви, че засега в Беларус не става дума за ориентация към ЕС или към някой друг съюз. По ози повод попитахме Светлана Тихановска дали не смята, че в ЕС могат да решат, че в Беларус няма интерес към евроинтеграцията.

„Абсолютно не. Европейците знаят, че това, което се случва в страната ни, е изцяло вътрешна работа. Ние се борим просто за нашето право да избираме този лидер, с когото искаме да изгаждаме нашата бъдеща Беларус“, каза опозиционер номер 1.

Светлана Тихановска бе главен съперник на беларуския президент Александър Лукашенко на изборите за държавен глава на 9 август. Според официалната статистика Лукашенко, който упрравлява от 1994 г., е спечелил с 80 на сто. ЕС обаче не примнава резултатите и вече обяви, че няма да признава настоящия президент след изтичането на мандата му на 5 ноември.

Тихановска отново заяви, че революцията в страната й не е за или против Русия, нито е за или против ЕС. Същото тя каза наскоро във видеоконферентно изявление за Комисията по външна политика в ЕП. Това, което става в бившата съветска република, е единствено за и в името на Беларус.


                                                 
На режима в Минск трябва да бъдат наложени санкции, подобни на „Закона Магнитски“, заяви пред евродепутатите Тихановска. В момента ЕС готви европейски еквивалент на американския „Закон Магнитски“, стана ясно миналата седмица.

„Искам да обмислите наказателно-правно преследване за престъпления срещу човечеството, за изтезания и насилие“, призова Тихановска.

Тя имаше предвид репресиите, упражнявани от силите на реда срещу протестиращите.

Опозиционерката призова всички институции на ЕС да работят заедно с опозицията в Беларус. Така ще бъдат постигнати свободни и справедливи прозрачни избори в съответствие с международните стандарти.

„26 години живяхме в диктатура. Но се събудихме и решихме да протестираме. Беларус никога вече няма да бъде същата, а ще бъде такъв пример, че Европа ще се гордее с нея“, обеща Светлана Тихановска.

И допълни, че протестите в родината й няма да спрат, както се надява Лукашенко. Те ще продължат седмици, месеци, ако трябва и години.

Колкото до руската подкрепа за Лукашенко, според Тихановска се чува, че той е омръзнал и на Кремъл. Московските господари сега натискат беларуския лидер де промени конституцията. Той обаче не иска. И отдавна е забравил да разговаря с беларусите, поради което е загубил и малкото, което е останало от неговата легитимност.

„Народът не го ще. За да има реформи, президентът трябва да подаде оставка“, обобщи Тихановска.

Съратничката й Олга Ковалкова призова Европа да помага на хората в Беларус, най-вече на  тези, които са останали там и се борят.

Светлана Тихановска говори днес и пред Съвета „Външни министри“, който се провежда в Брюксел. Там е и българският дипломат номер 1 Екатерина Захариева.

Няколко от министрите изразили подкрепа за буксуваищте санкции срещу хора, участващи в репресиите в Беларус, предаде ДПА. Литовският външен министър Линас Линкявичюс призовал колегите си да изведат Съюза от външнополитическата криза. Подобно мнение изразили първите дипломати на Хърватия и Румъния.

Кипърският министър Никос Христодулидис, чиято страна според европейски дипломатически източници блокира приемането на санкциите, казал, че Кипър е готов да приложи договорените мерки. Но изтъкнал, че ЕС трябва за възприеме последователен подход към нарушаването на основните европейски принципи.

Преди заседанието Тихановска се срещна и с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

„Ще обмислим как да подкрепим беларуския народ, как да преосмислим отношенията с Минск. Не признаваме Александър Лукашенко за законен президент на Беларус“, заяви Борел.

И допълни:

„Възхитени сме от хората в Беларус и най-вече от жените за ролята им в протестите. Ще подкрепим широк диалог в Беларус за свободни и честни избор, и това не следва да се възприема за намеса във вътрешните работи, защото демокрацията е в основна на ЕС.“

Коментари

 's picture

Васисуалий Лоханкин

Тихановская самый настоящий плут (тарикат)

• Тихановска не заявява позиция дали Белорус ще поеме по европейски път на развитие. • Тихановска не казва, че Беларус се бори за независимост – най-вече от Русия. • Нещо повече. През август Тихановска заяви, че е убедена, че страната ще продължи да поддържа тесни икономически връзки с Русия, дори и ако опозицията дойде на власт. ... Обаче същата Тихановска иска помощ от ЕС, че и зове за „Закон Магнитски“ срещу режима в Минск. Ама, моля, ориентирайте се за к 'во се борите. • Ще приемете ли заема от 1,5 милиарда долара от Русия? • А помощта от ЕС в размер на 1 милиард евро? И нея ли ще приемете? Супер! Искате да цицате от две места! Отделен е въпросът защо Тихановска не е сред протестиращите (своите избиратели), а се скатà в Литва.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.