Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хасан ел Хадж Хасан (роден през 1988 г.) и Мелиад Фарах (роден през 1980 г.) са виновни в опит да умъртвят повече от две лица при терористичен акт на 18 юли 2012 г. на летището в "Сарафово". За шестима от жертвите - петима израелци и българина Мустафа Кьосов, опитът е бил успешен.

И на двамата 5-членен състав на Специализирания съд наложи най-тежкото наказание доживотен затвор без замяна.

Двамата са предизвикали и имуществени вреди поради увредените автобуси. Фарах и Хасан се ползвали и от неистински официален документ - фалшива шофьорска книжка, което също е престъпление - за това получават по 10 години затвор.

Атентаторите бяха осъдени да платят и милиони имуществени и неимуществени вреди на близките. Само държавната такса, която трябва да заплатят върху уважения размер на всички искове е 5 850 240 лв.

Фарах има да плаща и малко над 17 000 лв. разноски на Окръжна прокуратура-Бургас и 2500 лв. на Спецсъда.  А Хасан - 14 075, 50 лв. на прокуратурата и 188 лв. на съда за деловодни разноски.

Двамата, както и физическият извършител на атентата - Мохамад Хасан ел Хюсеини, са с ливански произход, но двамата укриващи се терористи имат австралийско и канадско гражданство.

През годините делото премина през множество перипетии - започнато по обвинение от прокурорката Калина Чапкънова, тя после стана член на ВСС. После бе преместено в Специализирания съд, а накрая обвинението се поддържаше от Евгения Щъркелова - шеф на отдела за антитероризъм, която си навлече доста шеги с изказването си за пръскачките на парламента.

Сменяха се и служебните адвокати на двамата подсъдими.

Най-много затруднения обаче предизвика нуждата от разпит на над 40 израелски граждани - така и не се стигна до българска съдебна делегация в Държавата Израел. Чрез своя адвокат те всички настояваха да бъде вписана организацията "Хизбула" като ответник, за да може да претендират сумите за парично обезщетение - над 100 млн. лв., от нея. Израелците останаха недоволни и тъй като искат по техния закон да могат да се конституират и братя и сестри на загиналите и ранените като непосредствено потърпевши от атентата. Което по българските закони не става.

Голямата мистерия, която така и не намери еднозначен отговор, е - дали се е канел да загине Мохамед ел Хусеини или, след като прави неуспешен опит да вкара раницата си сред в багажите на израелските туристи, но те го усещат и са спречкват, някои от съучастниците му го е взривил, без той да очаква. 

Делото имаше и комични елементи, като например това как кметът на Созопол видял на вълнолом край Черноморието атентатора, който свирил твърде протяжни мелодии на някакъв странен инструмент, и започнал да го замеря с черупки, за да спре.

На финала днес съдът се произнесе да се унищожат биологичните останки - глава и крайници на мъж (Ел Хюсеини), които се пазят в НСлС, както и доказателствата по делото.

Присъдите подежат на обжалване пред Апелативния спецсъд.

Ключови думи

Коментари

Тези двамата, на живо никога не съм ги виждал

За мен те са две изрисувани лица.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.