Започва дебат за промяна на конституцията. 

Това стана ясно от думите на новата стара шефка на парламента Цецка Цачева пред "Дарик радио". 

"Има воля да започнат широки дебати по промяна в конституцията, в каква посока може да има изменения в нея. Кое може да се свърши от обикновено Народно събрание и по кои теми промяната се свежда до нова конституция", посочи Цачева като направи уточнението, че в ГЕРБ смятали, че в момента има по-неотложни закони пред депутатите.

Едно от исканията, специално на Реформматорския блок, е за разделяне на Висшия съдебен съвет на две камари - на съдиите и на прокурорите и следователите. Според шефката на НС затова не е нужна промяна в основния закон.

Иначе като приоритет номер едно тя посочи актуализацията на бюджета за тази година. Такава бе внесена за разглеждане в НС от служебното правителство, но по правило нормативните актове на предходен кабинет се оттеглят и по преценка внасят отново. Цачева посочи, че легитимното от вчера ново правителство може да предложи свой проект на актуализация, а може да внесе и този на служебното.

По повод заявката на социалния вицепремиер и министър Ивайло Калфин, че трябва да има коледни добавки за пенсионерите Цачева заяви, че това зависи от икономическото състояние на държавата и хазната и Министерският съвет трябва да го предложи.

"Винаги е добре да има коледни добавки за пенсионерите, за възрастните ни родители и граждани на България. Мисля, че на този етап, не мисля, убедена съм, че няма такова решение. Защото първо трябва да се види какво е състоянието на хазната. Видяхме какво се случи с подобна политика на поемане на допълнителен дълг, на заеми и до къде стигнахме. Тези почти 2 години управление всъщност ни върнаха в изходна позиция от пролетта на 2013 г.", заяви парламентарната шефка, визирайки мандата на кабинета "Орешарски".

Стана ясно и че се обмисля създаването на специална парламентарна комисия за борба с монополите. Председателите на бъдещите комисии в НС пък нямало да се избират на квотен принцип или според ресорните министри, а според най-подходящите да ги оглавят кадри, каза още Цачева.

По повод настояването на партньорите на ГЕРБ и Реформаторския блок - Патриотичният фронт, новините на турски език да бъдат свалени от ефира на БНТ, парламентарната шефка допусна вариант, според който новините може да бъдат преместени в другия канал на телевизията - БНТ 2.

Цачева посочи още, че принципната позиция на ГЕРБ е "за" осветляване на вложителите в КТБ, каквито текстове се съдържат в предложените от Делян Пеевски и Йордан Цонев законодателни изменения. Но въпросът трябвало да се обсъди в пленарна зала и в комисии.

На въпрос кога и дали ще бъде сменен управителят на БНБ Иван Искров, председателят на НС заяви, че това ще стане, когато той си подаде оставката, каквато е хипотезата по закон.

"Това е изцяло във волята на г-н Искров. Неведнъж той е призоваван от различни политически сили и най-вече от ГЕРБ. По време на консултациите с останалите политически сили има искания за оставки на ръководството като цяло. Тъй като всички са на мнение, че надзорната функция на БНБ, по отношение на тази конкретна банка, не е била на нивото, на което е следвало да се случи", заяви Цачева.

По повод обвиненията на предшественика си - лидерът на БСП Михаил Миков, че е направила чистка в администрацията на парламента, новата шефка подчерта, че не става въпрос за саморазправа. Били са освободени хора, назначени на изпитателни срокове, в последните дни на 42-то НС.