Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дългът от 5 млрд. лв., който бе изтеглен от правителството наскоро, технически е блестяща операция, но въпросът е как ще се изхарчат парите. Това заяви пред бТВ банкерът Левон Хампарцумян.

"Технически операцията е блестяща. Това, което е важно за мен, е как ще изхарчим парите. Засега те са взети да се създават буфери в едно несигурно време. Това има същия смисъл на ниво държава. Как държавата харчи тези пари - с какъв мандат, за какво. Това предстои да научим. Благоразумното изхарчените пари ще доведат до нещо повече", каза Хампарцумян.

Той обясни, че кризата с коронавируса не е ударила директно банковата система. Тя е стабилна, засега не се очертава ръст на лихвите по кредитите.

"Предишната криза беше основно криза на ликвидността и на недоверието между банките и липса на достатъчно капитал в самите банки. За 10 години тези неща се се поправиха по такъв начин, че банковата система и финансовата ситема на света да бъдта по-устойчиви на шокове, дори някой непредвидим шокове. Така че днес в България и по света банките са в много по-добро здраве, отколкото в предишната криза", заяви Хампарцумян.

И заяви, че най-доброто и най-сигурното място да си държим парите, са банките и спестяванията от 57 млрд. доказват това. В същото време обаче лихвите на депозитите паднаха до 0%.

"Естественото нещо е парите да носят пари, когато се вложат в нещо. Иначе какъв е стимулът на един предприемач да си влага парите, да рискува, да не спи, ако може просто да сложи един депозит и да си живее от него", заяви банкерът.

Коментари

ТоА химик не се наяде ...

ТоА химик не се наяде ... Поне да не подсеща за ролята на ЕК и в банковия сектор! Ама не! Да сеи подчертае, че 5 милиарда ще стигнат за следващото затваряне на очи ...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.