Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) се превърнаха в защитници на Полша.

Двамата гласуваха против резолюция, в която се изразява безпокойство за състоянието на законодателната и избирателната системи в Полша, за независимостта на съдиите и за основните човешки права.

От останалите наши евродепутати се въздържа единствено Александър Йорданов от Европейската народна партия (ЕНП). Той е бивш посланик на България в Полша.

„За“ гласуваха всички останали 14 български представители в Европарламента. Те са от ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Резолюцията бе приета 513 гласа „за“, 148 „против“ и 33 „въздържал се“.

Евродепутатите заклеймиха отношението към сексуалните малцинства. Особено възмутителен е фактът, че някои градски управи в страната са обявили зони, свободни от представители на ЛГБТИ общността. Изтъква се арестът и последвалото принудително лечение на 48 активисти на тази общност през август, както и официалната позиция на полския епископат в полза на „терапията на конверсия“.

Европарламентът изразява загриженост, че по ситуацията с върховенството на закона в Полша не само не се прави нищо, но тя сериозно се е влошила, откакто бе задействана процедурата по член 7. Депутатите призовават Съвета на ЕС и Еврокомисията да използват процедурата с пълния й потенциал.

Интересното е, че против собствената си страна са гласували много полски евродепутати от ЕНП и левицата.

Консерваторите обаче до един подкрепят правителството на своята страна. Полската зелегация е най-голямата в редиците на ЕКР, където са Джамбазки и Слабаков.