Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев коментира на профила си във фейсбук въпросите, отправени към българското правителство и българската прокуратура от Групата за мониторинг към правосъдната комисия в европарламента. Според Кънев това са въпроси, на които българските граждани отдавна чакат отговор.

Кънев изтъква, че в тези въпроси се засягат безконтролните правомощия на главния прокурор, обвиненията срещу прозападни и реформаторски политици, монополът на медийния пазар, натискът върху журналисти, липсата на ефективни разследвания за корупция, публикуваните от прокуратурата СРС-та по недовършени производства, записите, за които има съмнения, че в тях се чува гласа на Бойко Борисов и др.

Според Кънев, противно на опасенията на много български граждани, институциите на ЕС не са пасивни спрямо България.

Ето какво написа Кънев:

Групата за мониторинг (DRMFG) към правосъдната комисия в ЕП се обръща към българското правителство и прокуратура с 29 въпроса от сферата на върховенство на закона. Повечето от тези въпроси са важни и отдавна ние, българските граждани, чакаме техния отговор (линк в коментарите).

Въпрос 23 обаче отваря темата за т.нар. “Македонско малцинство”. Категорично отхвърлям тази концепция и този въпрос, затворен между нашите държави. Призовавам и всички колеги от ЕП към обща позиция, отхвърляща и отричаща поставянето на тази тема:

В 29 въпроса (от които само 1-2 имат съмнителни основания, което коментирах в предходно видео) на 6 страници групата по мониторинг към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в ЕП буквално разкъсва правителството и прокуратурата на тема Върховенство на закона, правосъдна реформа и медийна свобода. 

В документа се засягат: 

- безконтролните правомощия на Главния прокурор и пасивността на властта по темата; 

- смешният и вреден проект за "нова конституция";

- обвиненията срещу прозападни и реформаторски политици; 

- монополът на медийния пазар и особено в печатните медии; 

- натискът върху журналисти; 

- липсата на ефективно разследване на корупцията, в т.ч. казусът с пране на пари в Барселона; 

- публикуването на СРС от прокуратурата по недовършени и дори по незапочнати производства; 

- записите с гласа на българския премиер; 

Текстът съдържа пряко обвинение към Главния прокурор в лъжа и изисква обяснение за тази лъжа. 

Групата за мониторинг се състои от представители на всички парламентарни групи, в т.ч. ЕНП. Толкова за подкрепата, която управляващите и прокуратурата получават в ЕС. 

Днес, по време на дебата за състоянието на Съюза, всяко второ изказване включваше проблемите с корупцията, върховенството на закона и свободата на медиите в България. Противно на опасенията на много български граждани, институциите на ЕС не са пасивни, макар традиционно да са бавни. Упоритите и дипломатични усилия в ЕП вече водят до резултати. Предстои и пленарен дебат за институционалната криза в България, в който погазването на правата на българските граждани ще бъде публична тема за цяла Европа.