Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дж. К. Роулинг отново е в центъра на скандала, като продължава до бъде враг №1 на трансджендърите. Този път авторката на поредицата за Хари Потър предизвика гневни реакции заради новата си книга, в която има сериен убиец, който се преоблича като жена. Роулинг е охулвана в социалните медии, че нарочно се е спряла на такъв персонаж, за да сее омраза към трансхората и отново беше обвинена в трансфобия. 

Новата книга на Роулинг "Troubled Blood" е публикувана под псевдонима Робърт Гълбрайт като главният злодей е "сериен убиец психопат".

Криминалният роман даде нов повод за ярост на критиците на писателката.

Социалните медии бяха наводнени от хаштага #RIPJKRowling, който в понеделник беше един от най-често използваните в туитър. 

Обвиняват е, че е обсебена от трансхората и нарочно ги изобразява като насилници в романите си.

Днес статия в "Гардиън" призова за книгата да не се съди само по едно ревю - критика в "Дейли телеграф", като в материала се допуска, че много от хората, които нападат Роулинг сега въобще не са чели новата ѝ книга и не знаят какво всъщност пише вътре.

В туитове, публикувани през юни, Роулинг заяви, че единствено жените имат менструация и ако биологичният пол бъде изтрит като понятие, това ще изтрие и реалността на жените.

Коментарите ѝ предизвикаха вълна от недоволство в социалните мрежи, оглавен от Даниъл Радклиф и Еди Редмейн, двамата водещи актьори във франчайзите „Хари Потър“ и „Фантастични животни“.

Роулинг след това излезе с есе, в което разкри, че е била жертва на домашно насилие и сексуален тормоз. Според нея хората, които не са се подложили на хормонална терапия или не са си направили операция за промяна на пола, не бива да имат достъп до еднополовите пространства.

На 27 август писателката обяви, че ще върне наградата „Ripple of Hope“ (Вълна на надежда), присъдена ѝ миналата година от организацията в подкрепа на човешките права „Робърт Ф. Кенеди“.

„Заради сериозния конфликт на гледни точки между мен и организацията „Робърт Ф. Кенеди“, чувствам, че нямам друг вариант освен да върна наградата „Ripple of Hope“, присъдена ми миналата година – написа тя в сайта си. – Дълбоко съм наскърбена, че организацията е била принудена да приеме тази позиция, но нито една награда или признание, независимо от уважението ми към човека, на чието име е, не означава толкова много за мен, че да изоставя правото си да следвам собствената си съвест.“

Според Роулинг, изявлението на Кенеди „погрешно намеква, че съм трансфоб и че съм отговорна за страданията на транс хората“. Авторката е получила „подкрепата на хиляди хора по мейла, които са афектирани от този въпрос, както от, така и извън трансобществото“.

„Напълно отхвърлям обвиненията, че мразя транс хората или им мисля злото, или че да се бориш за правата на жените е погрешно, дискриминационно или подбужда към насилие срещу транс обществото“, заявява писателката.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.