Заради това, че са на първа линия и са натоварени с дейности по коронавируса дипломати и служители на културното министерство ще получат до 30% увеличение на заплатите. Това реши на редовното си заседание кабинетът.

Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на външните работи за 2020 г. С до 30% се увеличават разходите за персонал в задгранични представителства наж Република България, в които служителите са натоварени с дейности, свързани с превенция на разпространението на COVID-19 и ограничение на последствията от пандемията, се казва в съобщение на правителствената пресслужба. 

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по и бюджета на Министерството на културата за 2020 г. в размер на 102 825 лева. 

Сред договорените в Коалиционния съвет и одобрени от правителството нови социално-икономически мерки за отговор на епидемичната криза е увеличаването с 30% на разходите за персонал, ангажиран с дейности по обслужване и работа „на терен“, в интензивно и пряко взаимодействие и контакт с граждани, областни и общински администрации, юридически лица на първа линия, изискващи специфични компетентности.

Осигуряването на средствата би позволило еднократно определяне на нов размер на основните месечни заплати на служителите в Националния институт за недвижимо културно наследство, по-високи с не повече от 30 на сто от досегашния размер.

С друго правителствено постановление са одобрени допълнителни разходи в размер до 10 000 000 лв. по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2020 г. за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.