Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася пред Европейския парламент реч за състоянието на Съюза. Днес за първи път речта ще бъде произнесена от Урсула Фон дер Лайен.

В нея се прави равносметка на постиженията през изминалата година и се представят приоритетите за следващата година. Председателкаката също така посочва как Комисията ще се справи с най-неотложните предизвикателства пред Европейския съюз и представя идеи за оформяне на бъдещето на ЕС.

Клуб Z, в партньорство с ЕК, ви предлага възможност да гледате речта на живо от 10:15 ч българско време тук. Тя ще включва и превод на български.

 

 

Около 11 ч българско време ще започне излъчването на онлайн дискусия в Дома на Европа в София, в която анализ на основните послания и значението им за България ще направят Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на софийския офис, Георги Ангелов, старши икономист от Институт Отворено общество – София, и Веселин Желев, журналист и международен редактор на Клуб Z.