„Изправени сме пред завръщането на империите“, заяви върховният представител на ЕС за външната политика  Жозеп Борел пред Европарламента в Брюксел.

Той говори по време на дебати, посветени на предстоящия специален Европейски съвет, фокусиран върху поведението на Турция в Източното Средиземноморие. Той ще се състои на 24 и 25 септември.

„Има поне три стари империи – Русия, Турция, Китай. Това се вижда от техния подход към съседните страни, към света“, каза Борел.

Той отправи нападки срещу Турция и за това, че бележи отстъпление от върховенството на закона и правата на човека. Страната не е изпълнила обещанието да засили независимостта на съдебната система. Освен че отстъпва от европейските ценности, тя има напрегнати отношения с определени страни членки на ЕС. Преговорите по едно бъдещо присъединяване са временно преустановени съгласно решение на Съвета от 2018 г.

„Турция е важен съсед на ЕС. Няма как да променим географията.  Тя е ключов партньор в областта на миграцията. По-голямата част от населението й подкрепя нашите ценности. Но това, което сега се случва там, поставя въпросителна пред нашите отношения в бъдеще“, заключи дипломат номер 1 на Европа.

В залата бе и германският министър по европейските въпроси Михаел Рот. Берлин в момента е ротационен председател на ЕС.

„Това е временна криза. Важното е ЕС да говори с един глас, да не бъде разделен. Това е приоритетът на германското председателство“, каза Рот.

И продължи:

„Нашият ред почива на демокрация. Но при авторитарните режими не е така.“

Точно затова контактите с Турция ще бъдат трудни.

Анкара създава проблеми и по отношение на бежанската криза в Близкия изток. Според Рот тя не иска да поеме отговорността, а именно да бъде стабилна и да реагира стабилно.

„Затова на Съвета трябва да дадем на Турция сигнал, че сме абнсолютно солидарни с Кипър и Гърция. Вторият сигнал да бъде, че искаме политическо, а не военно решение“, допълни Михаел Рот.

ЕС трябва да спре да налива средства на неоосманистка и Ердоганова Турция, призова българският евродепутат консерватор Ангел Джамбазки (ВМРО). По думите му ескалацията в Средиземно море е пряка последица от поведението и провокациите на турския президент, както и от неоосманистката му политика.

Част от провокациите е опитът за превръщане в джамии на светилища като храма „Света София“ в Истанбул, каза още Джамбазки. И за пореден път се обърна към лявата част на залата:

„Време е да си отворите очите и да прогледнете, вие, които сте двулични към Ердоган. Това не е европейска държава.“

Компромисът е единственото решение, смята друг български евродепутат – Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Не бива да си раздаваме упреци, това няма да реши европейския проблем. Европа трябва да се тревожи от задълбочаващата се конфронтация в Източното Средиземноморие, водите на Кипър, Либия. Това са сериозни знаци, които могат да заплашат стабилността на региона и на НАТО. Можем да загубим много от такъв конфликт“, предупреди Кючюк.

Той призова всички страни да предприемат поощряващи действия в името на компромиса.

Крайно десният френски депутат Жером Ривиер призова Европа да се събуди, а колегите му да помислят за митническия съюз с Турция, както и за многото пари, изливани покрай предприсъединителните процеси.

Няколко неща трябва да бъдат направени за деескалацията, каза германският „зелен“ депутат Сергей Лагодински. Добре би било да се обсъди всеобхватно стратегическо споразумение за Източното Средидземноморие. А също така да има и Зелен пакт за региона.

„Стига сме се борили за изкопаеми горива. Това ще реши и проблема в региона“, настоя Лагодински.

Гръцкият комунист и независим евродепутат Лефтерис Николау-Алаванос видя в случващото стремеж да бъде намалено влиянието на Русия, да се засили това на НАТО и да бъде наложен монопол на ЕС и САЩ. А дебатът според него не може да скрие вината на Брюксел и Вашингтон, които поддържат стратегически отношения с Анкара.

„Ердоган обича нашите пари, но не и нашите ценности“, възмути се испанецът Естебан Гонсалес Понс от Европейската народна партия (ЕНП).

Гръцкият социалист Никос Андрулакис поиска към Турция да бъде прилагана политиката на моркова и тоягата.

За Китай и стратегическата автономия

Друга тема на Европейския съвет ще бъдат и отношенията с Китай.

Тази страна хем е партньор, хем системен съперник на ЕС, припомни Михаел Рот.

„Не мога да си представя устойчива политика за климата без сътрудничество с Китай. Но той е и наш конкурент в търговията и промишлеността. Затова в тази сфера на отношенията ни трябва да имаме и правила. Нашият социален модел е немислим без соиалните права и свободи. По този въпрос трябва да има отворен и конструктивен обмен“, каза германският министър по европейските въпроси.

На Съвета ще се обсъжда и стратегическата автономия. На ЕС му трябват продукти от основно значение за сигурността на гражданите му. Съюзът трябва да покаже, че има собствени сили да укрепи веригата на доставките в Европа.