Новак Джокович говори за първи път пред медиите за инцидента на US Open, при който неволно удари с топка съдийка на линията и бе отстранен на осминафинал срещу Пабло Кареньо Буста.

Световният №1 е в Рим, където участва на турнира от серията Мастърс 1000, а вече е насочил поглед и към "Ролан Гарос". От началото на годината той няма загуба на сингъл.

"Осъзнавам, че проявявам изблици и това е част от мен, от човека и тенисиста, който винаги съм бил, коментира Жокера в комплекса във Вечния град. - Не мога да обещая или гарантирам, че никога повече няма да направя нещо подобно в живота си. Но определено ще направя всичко възможно да не се случи повече."

Джокович призна, че подобни прояви на нервност в миналото са му се разминавали, като например хвърлена назад ракета на "Ролан Гарос" - тогава съдия на линията реагира и я избегна. И за първи път беше наказан толкова тежко.

"Да, за първи път ми е. Разбира се, че можеше да се случи по-рано в кариерата ми, случвало се е на много играчи. Топката удари съдийка на линията, за нещастие на деликатно място (гърлото, бел. ред.). След случката проверих как е Лора, тя ми каза, че е добре, няма наранявания.

Наистина се почувствах зле за шока и драмата, които й причиних. Тя със сигурност не е заслужила това. Беше доброволка и си вършеше работата. Правилата са ясни и аз ги приемам. Трябваше да продължа напред. Разбира се, че няма да забравя случката. Не мисля, че ще я забравя до края на живота си", продължи Джокович.

След дисквалификацията си той написа позиция, в която се извини, а след това с постове в профилите си в социалните мрежи призова своите фенове да не тормозят съдийката Лора Кларк. Тя получи много заплахи, закани, клетви и тежки думи в инстаграм.

"Тези неща остават в съзнанието ти за цял живот, но не мисля, че ще имам проблеми да се върна в тура и да играя добре", така Новак отговори на въпрос дали инцидентът ще му повлияе да продължи да се представя на високо ниво.

Той коментира първата титла в Големия шлем на Доминик Тийм. В неделя австриецът победи драматично Александър Зверев с 3:2 след обрат от 0:2. Имаше три загубени финала преди това, включително един от Джокович на "Аустрелиън оупън" в началото на тази година.

"Това е голямо облекчение за него. Спомням си когато спечелих първата си титла от "Гранд слам" - почувствах, че късметът ми се е обърнал. Започваш да вярваш повече в себе си и по-лесно да се справяш с напрежението от големите очаквания да печелиш големи титли. Те и двамата имат страхотни качества и всичко необходимо за високите върхове. Скоро започва "Ролан Гарос", а Доминик е точно след Рафа при фаворитите за титлата", каза носителят на 17 титли от Големия шлем.

В първите часове след финала Тийм - Зверев той публикува пост във фейсбук, с който обърна внимание на прегръдката между двамата веднага след победната точка. Ноле възхвали проявата на спортсменство и мъжество и че в крайна сметка те са най-важни. Сърбинът се кани да създаде нова Асоциация на играчите, различна от тази в ATP.