Доналд Тръмп се похвали, че е получил "високо ценената награда Залива на прасетата". Това се случи по време на митинг във Флорида -   щата, където до последно ще има надпревара между президента и Джо Байдън, предаде "Гардиън".

Проблемът е, че такава награда не съществува. Операцията на Залива на прасетата от април 1961 г. представлява неуспешен опит на финансирани от ЦРУ кубинци, които се опитват да свалят Фидел Кастро от властта. Провалът на мисията разваля отношенията между Вашингтон и Хавана, които остават обтегнати и до днес, въпреки краткото "разведряване" по време на управлението на Обама.

Тръмп вероятно е объркал предишно свое посещение в Малката Хавана - Маями, където се помещават музей и библиотека за Залива на прасетата. Там се събират и говорят оцелелите войници от Бригада 2506, която извършва нападението.

Републиканецът се срещнал с тях през 1999 г., когато е обмислял да се кандидатира за президентските избори от Реформистката партия. Получава подаръци - бригаден щифт и "плака на пластир, носен по време на инвазията", предава Асошиейтед прес. Държавният глава посещава музея отново през октомври 2016 г. и си тръгва с "ръчно нарисуван щит на Бригада 2506", като от предизборния щаб настояват, че именно за тази "награда" говори сега президентът.

След като получава подкрепата на "Асоциацията на ветераните от Залива на прасетата" Тръмп споделя:

"Вие се борехте за ценности като свободата, които ни обединяват. Същите ценности, които са заложени на карта на нашите избори".

Впоследствие Тръмп печели щата Флорида, след като по време на посещението си изостава с 3,3 процента.

Уебсайтът fivethirtyeight.com, които събира предизборни проучвания, определя преднина за Байдън от порядъка на 2,6 процента във Флорида. Демократът ще бъде подкрепен със 100 милиона долара от бившия кмет на Ню Йорк Майк Блумбърг.

Но във Флорида и в други щати с многобройно население от латиноси, където президентът провежда кампания този уикенд, Тръмп изглежда усеща, че има шанс да обърне надпреварата в своя полза.

След като социалистът и бивш кандидат-президент Бърни Сандърс изрази "опасения" относно кампанията на Байдън, държавният глава атакува и двамата демократи в туитър.

"Сънливият Джо Байдън прекара 47 години в политиката, която бе ужасна спрямо латиносите. Сега той разчита на Бърни Сандърс, който обича Кастро, да му помогне. Това няма да сработи!"