Наоми Осака (Япония) победи Виктория Азаранка (Беларус) с 1:6, 6:3, 6:3 на финала на US Open и за втори път в кариерата си взе титлата в Ню Йорк - след 2018 г. Тази година шампионката е две от две в Големия шлем - тя стана №1 и на "Аустрелиън оупън".

Азаренка прибави още една загуба на финала на Откритото първенство на САЩ - другите две бяха през 2012-2013 г., когато отстъпи пред Серина Уилямс.

А този път не бе далеч да грабне титлата. Беларуската, която на полуфинала спря Уилямс, направи перфектен първи сет, в който даде само гейм на своята опонентка. 

Във втория тя продължи в същия дух и поведе с 2:0 с ранен пробив, а беше близо и до още един, но Осака се измъкна. Това бе ключовият момент в сблъсъка, тъй като тя постепенно започна да показва класата си. И направи бърз обрат, изравнявайки сетовете.

В третия Наоми Осака успя да наложи волята си и взе трета победа от четири мача срещу Азаренка. Все пак и в решителната част имаше драматичен момент. Японката първа проби за 3:1. Веднага след това тя губеше с 0:40 на своя сервис, но Вика не се възползва - 4:1.

Последва нов труден сервис гейм за Азаренка, но тя някак го взе. При 2:4 тя на свой ред реализира брейк. И когато се зададе труден за прогнозиране край, Осака отговори моментално, върна си аванса - 5:3, и минути по-късно вдигна победоносно ръце.

Азаренка изпрати много добър за нея турнир, след който си тръгва с 1 500 000 долара в сметката си и 1300 точки за ранглистата, в която скача с 13 места.

Осака вече е №3 в света и с чек за $3 милиона. Мъжкият финал е тази нощ и противопоставя Александър Зверев и Донимик Тийм.