Всеки пациент с грипоподобни симптоми може без направление от личен лекар да посети разкрития в началото на септември Координационен център за пациенти със съмнение за COVID-19 в Инфекциозната болница в София.

Подобно уверение даде здравният министър Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол, съобщи БНР. 

Центърът има за цел да преустанови движението на пациенти по кабинетите на личните лекари и различните болници, подчерта министърът на здравеопазването:

"Центърът е разкрит на функционален принцип като в него се извършва оценка на пациенти със съмнения за COVID-19 и в него се обслужват пациенти от две области - София град и София област. Той е достъпен за гражданите и без направление от личен лекар като по този начин се цели да бъде преустановено самостоятелното движение на болни, търсещи възможности за медицински преглед и хоспитализация през лечебните заведения в столицата", каза още Ангелов.

Координационният център започна да функционира на 1 септември. 

"Координационният център ще започне работа с линейките на Бърза помощ и с екипите на Бърза помощ. Тук ще се прави допълнителен триаж на пациента, ще се взима PCR проба, която ще излиза на следващия ден, и оттук експертите на Столичната РЗИ и на Регионалната здравна инспекция на София област ще насочват пациентите или за домашно лечение, или за хоспитализация. В зависимост от степента на увреждане ще бъдат ориентирани към лечебни заведения с реанимационни легла или за амбулаторно лечение на COVID", обясни тогава д-р Данчо Пенчев, щеф на столичната РЗИ.

"Ние отиваме на адреса, суспектен ли е пациентът за такава инфекция, на практика го докарваме веднага тук, триажът се извършва на място, взима му се PCR. Целта на занятието е колкото може по-кратко да е времето от сигнала до евентуалната хоспитализация на пациента", допълни го директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев.