Сръбският президент Александър Вучич е получил по телефона извинения от двама лидери, които рядко се извиняват - руския президент Владимир Путин и неговия външен министър Сергей Лавров, предаде порталът РБК.

Че това се е случило, потвърдиха говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и самият Вучич в телевизионно интервю.

Поводът за извиненията е злъчен статус на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова във фейсбук по адрес на Вучич. 

На него тя е монтирала две снимки - как Вучич през миналата седмица седи на самотен стол по средата на Овалния кабинет в Белия дом срещу бюро, зад което е Доналд Тръмп, наобиколен от антуража си и култовата сцена на разпита във филма "Първичен инстинкт", където Шарън Стоун седи срещу следователите в горе-долу подобна композиция.

"Ако са ви повикали в БД (Белия дом), а стола са поставили като за разпит, седнете както на снимка номер 2", беше написала Захарова, сравнявайки предизвикателната поза на героинята на Стоун, която е без бельо и е преметнала крак върху крак, и чинно седналия като ученик Вучич.

 

Если Вас позвали в БД, а стул поставили так, будто Вы на допросе, садитесь как на фото #2. Кем бы Вы ни были. Просто...

Публикувахте от Maria Zakharova в Събота, 5 септември 2020 г.

 

„Путин, както и руският външен министър Сергей Лавров, никога за нищо не са ми се извинявали. А за това го направиха и двамата", е казал Вучич пред телевизия РТС, цитиран от РБК. "Въпреки факта, че аз самият дори не споменах това (статуса на Захарова - б.р.)."

След телефонен разговор с Путин Вучич е казал, че инцидентът за него е незначителен и отбелязал, в Сърбия има депутати, които "говорят глупости" за Русия, без  да се извиняват, пише РБК. Реакцията на руските власти според Вучич е показала доколко в Москва уважават Сърбия и него лично.

Веднага след като Захарова беше публикувала статуса си, Вучич го нарече "примитивен" и "просташки". Неговият министър на отбраната Александър Вулин също го разкритикува: 

„Захарова обиди всички, които защитават Русия и Сърбия в по-напрегнати места от фейсбук. Днес враговете на Сърбия и Русия се радват на дребния гняв на Захарова“, каза той.

Захарова също се извини за статуса си:

„Съжалявам, но публикацията ми беше изтълкувана погрешно! Единственото, което се съдържаше в нея, беше отхвърлянето на арогантното отношение от страна на „изключителните“, обясни тя, визирайки американската страна.

Кремъл нарече инцидента недоразумение.

„Нашите приятелски, партньорски отношения и стратегическо партньорство със Сърбия са един от най-важните приоритети на външната ни политика“, каза Песков.

След скандала Лавров и Вучич са говорили по телефона, а след личната намеса на ръководителя на руското външно министерство Белград смята въпроса за приключен. Тогава Вучич се е обадил на Путин, предаде РБК.