Българският премиер Бойко Борисов вече няма подкрепата на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск.

Така поне твърди „Политико“ в своя публикация.

Това станало ясно вчера, на заседание на ЕНП. На нея унгарският евродепутат Тамаш Дойч изразил солидарност с Борисов и неговата партия ГЕРБ. След което призовал и останалите да бъдат по-открити в същото начинание.

Критиките срещу Бойко Борисов трябва да предизвикат колективна защита, казал Дойч според „Политико“. Според изданието подтекстът бил, че същото може да се случи и с Унгария, чийто премиер Виктор Орбан – също от ЕНП, отдавна е на нож с Брюксел.

Но ЕНП не е НАТО, отбелязва изданието, като визира термина „колективна защита“. Доналд Туск не бил съгласен с думите на Дойч.

Информацията идва броени часове преди еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова да представи пред Европарламента състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) в България и Румъния.

Тя обаче противоречи на разказа на български участници във вчерашното заседание. Евродепутатът Александър Йорданов заяви точно обратното вчера - че ГЕРБ се ползва с подкрепата на Туск. А колегата му Радан Кънев заяви, че председателят е заявил, че има нужда от повече информация за случващото се в България.