Централното командване на въоръжените сили на САЩ обяви днес, че през този месец ще намали от 5200 на 3000 американските войници в Ирак, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналия месец информационната агенция съобщи, че се очаква военният контингент на САЩ в Ирак да бъде съкратен с около една трета. Представители на оглавяваната от САЩ международна коалиция в Ирак казаха, че иракските сили за сигурност са вече до голяма степен способни да се справят сами с остатъците от бойци на "Ислямска държава" на иракска територия.

"Продължаваме да разширяваме нашите програми за потенциала на партньорите и това ни позволява на намалим своето присъствие в Ирак", каза по време на посещение в страната генералът от морската пехота Франк Макензи, командир на Централното командване на силите на САЩ (Сентком).

Вчера представител на администрацията във Вашингтон каза, че президентът Доналд Тръмп ще обяви съкращаването на военния континент в Ирак.

На срещата си с иракския премиер през август Тръмп потвърди обещанието си да изтегли американските войници от Ирак. По-рано тази година парламентът в Багдад одобри решение за изтеглянето на всички чуждестранни войски от Ирак, припомни Ройтерс.