"55 милиона лева са капка в морето на фона на финансовата задлъжнялост на тези дружества. Това е по-скоро не заем, един договор за покупко-продажба, чрез който миньорите чрез синдикалните си организации си продават спокойствие, а властта си купува време".

Това заяви днес пред БНР Славчо Нейков - председател на  Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, по темата на вчерашния ден. Припомняме, че на нарочна пресконференция и след среща със синдикатите, министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че Българският енергиен холдинг ще осигури дългосрочен заем на комплекса "Мини Марица изток", който изпада във все по-тежко положение. Отделно ще бъдат увеличени заплатите на миньорите, а самата Петкова преповтори, че България ще използва минните си мощности поне до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Срещата беше свикана спешно след като синдикалните организации в комплекса обявиха стачна готовност. Те искаха гаранции за работата на комплекса, кредит от БЕХ и увеличаване на цената на въглищата. 

Петкова обаче така и не обясни какъв точно е планът на България за трансформиране на района. София получи финансиране за изготвяне на проекти, които да представи в Брюксел, но до момента никой от властта не е коментирал публично как в дългосрочен план ще се заместят въглищата, които генерират 46% от нужната на страната енергия.

Според Нейков обаче, въпреки че властта говори за заем, на всички "е ясно, че тези пари няма да се върнат". Погледнато от тази страна, твърди експертът, това е поредното "безпринципно раздаване на пари и илюстрация на тотално разпадаща се държавност“. 

По думите това постоянно наливане на публични ресурси в предприятия, които не могат да оцелеят без държавата на пазара, е безсмислено, особено, когато се прави без нужните реформи.

"Каквото и да се прави във въгледобива в момента, ако няма реформи, въгледобивът си отива и ударът върху миньорите ще е много по страшен“.

Нейков неколкократно повтори и че отказът на България да реформира системата вероятно ще доведе до загуба на много пари от европейската зелена сделка. Финансиране, което, по неговите думи, е големият шанс на българската енергетика. Освен това той смята, че постоянните потоци, които властта прехвърля към тези комплекси е незаконна.

"Едното е противоконституционното решение от 31 януари на парламента за подкрепа на българския въгледобив, който казва: ние трябва да направим всичко необходимо, за да спасим българския въгледобив, независимо какво казва Европейската комисия. Това противоречи на европейското право, под което и ние сме се подписали, защото в рамките на енергийната политика ЕС има водеща роля над националната".