Преките избори за лидер на БСП, чийто първи тур трябва да се проведе на 12 септември, а бюлетините от днес се разпращат по страната, вече официално ще са под формата на двубой. И той ще се състои между настоящата председателка Корнелия Нинова и настоящия й заместник, но и опонент Кирил Добрев. 

По-рано днес двама от кандидатите за поста на Нинова - депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов, обявиха, че се отказват от надпреварата и призовават за бойкот. Излязоха и с обща декларация. 

Вечерта - пред актива на най-голямата партийна организация на БСП - тази в София, се отказа от изборите и петият претендент за поста - Георги Тодоров. Според поканата и идеята на председателя на БСП-София Калоян Паргов на сбирката днес там трябваше да се проведат дебати между кандидатите за лидер. Корнелия Нинова отказа да участва. Добрев бе на линия. Тодоров избра тази трибуна да обяви решението си. Отказът на Нинова и отношението й към останалите кандидати пък бе формалният повод за декларацията на Янев и Жаблянов. 

Идеята на председателя Калоян Паргов бе пред актива в София да дебатират претендентите за лидер. 

"Стигнали сме етап, в който в партията има огромно недоверие. Правилата, изборът, всичко бе съпътствано със скандали", е заявил Тодоров при отказа си от вота.

В изказването си е бил категоричен, че БСП има нужда от нов председател. А в кампанията всички останали кандидати са били неравнопоставени спрямо настоящата лидерка. 

За да бъде легитимен проведеният вот в събота - до урните трябва да отидат над 50% от членовете на БСП в цялата страна. Ако избирателната активност е по-ниска - гласуването ще е невалидно. Ако е валидно, но никой от явилите се кандидати не получи поне половината от вота - ще има втори тур след седмица, гласят правилата. 

В обявената по-рано декларация на Янков и Жаблянов чрез бойкот на изборите трябва да "дадем ясен знак за отношението си към опорочената процедура". А най-висшият орган на партията - Конгресът, ще намери изход от ситуацията след това. Той е свикан за след вота. 

Един от мотивите в общата декларация:

"Създадената организация е предпоставка за груби манипулации на процедурата по изборите и подмяна на действителния резултат".

Противниците на Нинова я обвиняват, че бройката на членовете на БСП, които имат право на глас, умишлено се занижава с цел манипулация и достигане на заветната активност.  

Самата тя по време на обиколките си из страната за кампания, зове партийният актив отдавна "да не се поддава" на внушения да не се гласува. Провал на изборите, според нея, ще вкара БСП във вътрешнопартийна криза.

Пред съпартийците си на срещата на БСП-София Калоян Паргов е коментирал ситуацията в партията с това, че "за съжаление още не сме узрели за прекия избор". Той е припомнил, че смисълът, който е бил вложен в прекия вот за председател при смяната на устава от Конгреса на партията, е бил да се случи състезание на идеи между различните кандидати и разговор за БСП и за България. 

Добавил е, че на него е важно, че БСП ще има и след 12-и ,и след 26-и септември (когато е свикано новото заседание на Конгреса - б.р.) и отговорността на членовете на партията е се направи възможното "да тръгнем обединени".