Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"В България има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Пример за това е собственикът на една медийна империя – Делян Пеевски, който не само формално, но и фактически е съпремиер". 

Това заявява председателят на касационния съд Лозан Панов в интервю за „Шпигел“. Ключови институции и учреждения са поставени под неговото влияние и такива неща подкоповат устоите на истинската демокрация, които са независими съдилища, свободни медии и силна опозиция, допълва още съдията. Така той обяснява на журналистите от „Шпигел“ защо българите имат чувството, че живеят в превзета държава.

"В нормална държава аз като съдия би трябвало да се държа настрана от политиката. Но в нашия случая се налага да кажа: Да, България е превзета държава“, заявява още Панов и обвинява европейските политици, че отказват да осъзнаят този проблем.

За Унгария и Полша се говори много в Европа, но за България не, отчита той.

На въпрос на списанието как седят нещата с правосъдието в България и дали то също е в плен на олигарсите, Панов отговаря, че голяма част от него е зависимо, макар да има все още някои независими съдии.

Проблемът според него е структурен, а именно, че във Висшия съдебен съвет, който е самоуправителният орган на българското правосъдие и отговаря за всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни процедури и уволнения, седят предимно политически фигури, избрани и контролирани от политиците.

Помолен да даде пример за това Панов посочва случая с Даниела Дончева.

"Тя е председател на Софийския апелативен съд. Преди три години Дончева отне дело от свой колега, като ролята й в това бе съмнителна. Ставаше дума за сума от 51 милиона евро. Тогава наредих проверка, която, също както и по-късна ревизия на Висшия съдебен съвет установи, че Дончева е нарушила процедурните правила. Последствия за нея обаче нямаше".

Журналистите от германското списание питат и какво е мнението на Панов за проекта за нова конституция, представен от Борисов.

Панов обяснява, че в България моделът на прокуратурата е още съветски – главният прокурор не е длъжен да обяснява действията си и може да прекрати делата на всички прокурори под него.

"Борисов не желае това да се променя. Напротив: той предлага главният прокурор да получи още повече правомощия. А това е опасно", категоричен е Панов.

На въпрос на списанието защо тогава от 2007 година при всеки мониторингов доклад на ЕС се установява известен напредък в реформите в България, Панов сравнява това с протичането на болестта при болен от рак човек.

"Ако този човек отива на лекар и всеки път чува, че всъщност е здрав и получава бонбонки – в случая с ЕС това са милиардите от еврофондовете, то лекарят ще е виновен за развитието на рака".

Съдията не вярва и ЕС да не е добре информиран за ситуацията в България, тъй като, посочва той пред списанието, лично е пращал достатъчно доклади на Еврокомисията за това.

Панов разказва и как след встъпването си в длъжност пред 2015 година и първата си реч като председател на Касационния съд, в която настоява за реални реформи в съдебната система, е получил обаждане от Борисов, в което премиерът го предупреждава да не настоява за това.

"От тогава съм в черните списъци", заявава той.

И изброява всичко, което му се е случило от тогава – пет дисциплинарни производства, които не установяват никакви негови грешки, отвинтването на гумите на автомобила му, което било забелязано обаче навреме от шофьора, мъжете с маски, които му препречиха пътя към съдебната зала, държейки отрязани агнешки главички, десетките данъчни проверки срещу него и съпругата му, кампанията в медиите срещу семейството му.

Коментари

Лустрация

ИмаШЕ сливане на властите! Когато президент беше агента ГОЦЕ, а главпрока и председатела на ВКС бяха посочени от него! Сега властта на ДС посегна и на Кабаиванска.... „Райна Кабаиванска с поддържаща роля в сапунката на Борисов. Патетично“. ... "Иво Христов е син на висш офицер от ДС и възгледите му са съвсем очевидни. Както виждате - не ги и крие. Бъдете предупредени!" Из "Иво Христов се закани на Райна Кабаиванска. Огнян Минчев: Това ни чака в ОФ на Радев" /24 часа/
 's picture

godo1952

Калин

Лозан Панов ходи на политически протести, въпреки , че няма право като съдия, освен това е осъден да плати глоба за неподаване на имотна декларация ! Той е политически играч. Единадесет члена от бившия ВСС съжалиха тежко дето са го избрали и му поискаха оставка. Имената им може лесно да се проверят. Пишете и за това....
 's picture

Rhapsody of fire

Панов не ходи на протести-

Панов не ходи на протести- лъжеш. Панов е прав за това което казва в интервюто. 11-те бивши,които му искат оставката са поименно доказали се безгръбначни подлоги, които служеха на хунтата да овладее съдебната власт. Панов отказа да им служи и затова го ненавиждат. Защото прояви достойнство и има професионална съвест. А това да тях е неразбираемо и нещо повече- при съпоставката лъсва собствената им низост.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.