Цветана Пиронкона е на четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ по тенис след маратонска битка срещу Ализе Корне (Франция) - 6:4, 6:7(5), 6:3. Във втория сет тя пропусна мачбол, но намери сили и нерви да се справи с много борбена съперничка.

Двубоят продължи близо три часа и предрожи страхотен тенис и от двете опонентки.

За място на полуфинала Цвети ще излезе срещу голямата фаворитка Серина Уилямс, която също се справи много трудно с гъркинята Мария Сакари - 6:3, 6:7(6), 6:3.

Пиронкова за първи път в кариерата си е на четвъртфинал на US Open - тя бе достигала тази фаза на "Уимбълдън" (там има и полуфинал) и "Ролан Гарос". Във френската столица за последен път до днес беше в топ 8 - през 2016 г. На следващата година излезе по майчинство и се върна с гръм след повече от 3 г. извън корта.

Първият сет вървеше гейм за гейм и много равностойно. Цвети имаше проблеми на първия си сервис - успеваемостта бе под 50 процента, но въпреки това вземаше геймовете си. 

При 4:4 тя изигра блестящ гейм, в който стигна до пробив - първи в мача. Затвърди го и поведе в сетовете.

Цвети летеше в тези минути и всичко й се получаваше, включително красиви печеливши удари от форхенд и бекхенд. Възходът в играта й продължи във втория сет, в който българката поведе с ранен пробив, след това прибави още един гейм. При 2:0 имаше точки за нов пробив и повеждане с 3:0, но борбената Корне оцеля.

Товя й даде сили и тя на свой ред стигна до серия от четири поредни гейма - върна брейка, след което направи още един. В тези минути играта на Цвети не спореше, тя направи доста непредизвикани грешки, а и двойна. Така Корне дръпна с 4:2.

Тук Пиронкова на свой ред прояви характер, стигна до нов брейк, а след това изравни. Двубоят бе много интересен и с качествен тенис. Вятърът също се намеси.

А при 4:4 геймът отново се оказа ключов. И маратонски - продължи над 10 минути. Беше игра на нерви. Корне допусна двойна грешка, измъкна се, но последва втора, което означаваше 5:4 за пловдивчанката.

В следващия гейм Пиронкова сервираше за мача и стигна до мачбол, но допусна грешка при разиграването. Малко след това Корне я проби - 5:5. Луд сет!

И така продължи - Цвети показа, че изпуснатият мачбол не й е повлиял. Удържа нервите си и стигна до нов брейк - 6:5, което й даде възможност за втори път да сервира за спечелване на мача. 

За жалост Цветана отново не съумя да го стори. Както по-рано в частта на началния удар на своята съперничка, Корне стигна до 40:0 и от третата възможност изравни - 6:6 и тайбрек.

В него французойката бе по-добрата и след три сетбола изравни частите. Това бе първи загубен сет за Цвети от началото на турнира.

Титаничната битка между двете вече много уморени съпернички продъжи в третия сет, в който пловдивчанката първа бе пробита, но отвърна с рибрейк след изящни изпълнения - 2:2.

Последва нова размяна, а при 4:3 Пиронкона успя да матира съперничката си няколко пъти за още един брейк - 5:3. И този път нямаше прошка - 6:3 след 40:0 в решителния момент и топка в аут на достойната противничка!

Блестяша Цвети Пиронкова!