На 62-рия ден от началото на антиправителствените протести, демонстранти се събраха пред летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка "Росенец". На 7 септември се отбелязват два месеца от акцията в парка на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов. Планира се нов голям протест в цялата страна на 10 септември срещу промените в изборния кодекс.

Протестиращите обявиха в "Росенец", че са против идеята на партията да бъде съставен експертен кабинет след оставка на правителството. И припомниха, че настояват за предсрочни избори. Те съобщиха, че обмислят нов протест в Росенец, който да бъде на 11 септември.

На път за протеста пред летния сарай на Доган част от недоволните заредиха символично гориво за 1 лев от бензиностанцията на зам.-председателят на Народното събрание и лидер на ВОЛЯ Веселин Марешки в Бургас.

Протестът в София започва спокойно

Към 20 часа в София антиправителствените демонстрации започнаха спокойно. Хората се събират по традиция между президентството и Министерския съвет.

Движението по бул. „Цар Освободител“ в района бе блокирано от мобилната трибуна на протеста.

Демонстранти прожектират кадри от сблъсъците на 2 септември.

За 10 септември, когато ще има нов голям национален протест, от Отровното трио предложиха, ако има провокатори хората да носят със себе си солети, които трябва да заместят бухалките, както и водни пистолети. Отровното трио вече не говори с полицейски началници, защото с тяхно позволение подчинените им "биха като животни своя народ", каза адв. Николай Хаджигенов.

 

 

На 10 септември второ голямо въстание

Голям протест, подобен на демонстрациите от 2 септември, планират протестиращите за 10 септември. Тогава денят бе обявен за Велико народно въстание и се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция, десетки бяха арестувани и бити, имаше и ранени полицаи. 

От Демократична България в понеделник излязоха с призив за национален протест срещу промените в изборния кодекс. 

"На 10 септември излизаме отново, за да покажем, че няма да отстъпим от исканията на протеста. Два месеца по улиците и площадите на България и зад граница, хората не спират да настояват за оставките на Борисов и Гешев.

Докато свободните граждани протестират и искат честни избори, ГЕРБ ударно гласуват поправки в Изборния кодекс, които още повече влошават доверието в изборния процес и го опорочават.

ГЕРБ преднамерено убиха електронното гласуване от дистанция. Не желаят да чуят за гласуване по пощата, каквото Демократична България предложи. Така изолират и страшно затрудняват избирателите, които живеят зад граница.

Сега прокарват скандални правила, нагласени според техния интерес.

Трябва да дадем силен отпор на наглостта им:
• Не трябва да допускаме провеждане на избори от настоящата власт.
• Не трябва да се позволява провеждане на избори в два дни.
• Не трябва допълнително да се затруднява гласуването зад граница.
• Не трябва да се променя избирателната система за ВНС, така че ГЕРБ и ДПС да получават електорален бонус и да се окопаят окончателно. Не могат да се определят избирателните райони по искания от ГЕРБ начин. Никой не иска “Борисовската” конституция и ВНС. С предложението за “рестарт” чрез свикване на ВНС Борисов арогантно подменя исканията на протестиращите, печели време и търгува срещу плажни концесии подкрепа за фалшивия си сценарий.
- Настояваме за пълна прозрачност на одита и сертифицирането на машините за гласуване.
- Настояваме за създаването на истински регистър на избирателите.
- Настояваме за избирателен район “Чужбина”.
- Настояваме за независима и компетентна изборна администрация, която може да гарантира правилно отчитане на изборния резултат.
Настояваме ГЕРБ веднага да спрат да променят изборните правила по свой вкус.
Никой ви няма доверие. Нямате право да калибрирате избирателната система, така че да защитавате тясно партийните си интереси.
Настояваме да спрете да използвате Изборния кодекс за ваш щит.
Тръгвайте си. Веднага!
Призоваваме нашите членове и симпатизанти да се включат в протеста пред парламента. Да покажем своята нетърпимост към това управление, което се е вкопчило във властта и я държи на всяка цена. Управляващите трябва да понесат отговорност за “кървавата сряда” - за арестите, за побоите, за обгазяването на протестиращи и журналисти. Целият свят видя полицейския произвол и асистираната от властта ескалация с агитки и бомби.
Вие сте позор! Оставка!"

 

 

 

Очаквайте подробности.