Русия трябва да даде своя принос в разследването на станалото с Алексей Навални, за когото германски лекари казаха, че е отровен с газ "новичок". От това ще зависят действията на Германия по газопровода "Северен поток-2", заяви за в. "Билд" германският здравен министър Йенс Шпан, предаде ТАСС.

"Мисля, че външният министър (Хайко Маас) намери правилните думи. От това какви действия ще предприеме Русия в тази ситуация ще зависи какви действия ще можем да предприемем ние за "Северен поток-2". Няма нито един икономически въпрос, който да е по-важен от интересите на Европа и Германия във външната политика и политиката на сигурността", каза Шпан.

Кремъл засега не вижда риск Германия да блокира строежа на "Северен поток-2", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Помолен за коментар върху призивите на редица германски политици за преустановяване на проекта, Песков отвърна, че след всяко подобно изявление се появяват други две, че такова предложение е абсурдно.

Кремъл намира за абсурдно предложението на Брет Стивънс от в. "Ню Йорк таймс" САЩ да изготвят санкционен "списък Навални" по аналогия със "списъка Магнитски".

"Абсурдни инициативи сега има много, и отдясно, и отляво. Опитите да се свърже Русия или руското държавно ръководство със случилото се с Навални за нас са неприемливи и абсурдни", каза Песков.

БТА