Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Уеб технологията на Adobe Flash няма да бъде поддържана от браузърите на Microsoft - IE11 и Edge - след тази година, съобщиха от компанията.

Това се очакваше, след като още преди 3 години от Adobe обявиха, че планират да прекратят поддръжката на Flash Player през декември 2020 г.

Flash бе ключова технология за уеб анимации и по-развити и динамични сайтове от 2000-та година насам, но днес потребителите се сблъскват все по-малко с нея. Развитието на HTML5 и CSS позволява много от функционалностите на Flash да бъдат постигнати с по-модерни и достъпни технологии.

Най-популярният браузър Chrome също наскоро обяви началото на постепенно спиране на поддръжката на Flash. Mozilla също планира това да стане окончателно през декември.

Microsoft дори предлага предварително премахване на Flash Player от Windows чрез специална актуализация от каталога с ъпдейти за операционната си система.

Естествено, това не означава, че изведнъж всички стари сайтове ще спрат да работят. Просто няма да са актуализирани за сигурност.

Още преди година бе организирана петиция Adobe да отвори кода на Flash Player. Според някои програмисти и ентусиасти, платформата е стара, но има своята стойност и все още съществува поле за употребата й. Засега от американската компания не са отговорили на призива.

В действителност компанията няма да загуби нищо, ако отвори кода на програмата. Но приетата практика е старите технологии да бъдат оставяни постепенно да изчезнат, за да дадат място за развитие на по-нови технологии.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.