135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България честваме днес. Както всяка година, официалната държавна церемония по случай празника ще е в Пловдив. На тържествената заря - проверка пред паметника на Съединението ще бъде президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. 

По традиция честванията ще започнат в катедралния храм „Света Богородица“, където Пловдивският митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен.  Венци и цветя на признателност ще бъдат положени на паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Райчо Николов. 

Вечерта пред Военния клуб Комитет “Родолюбие” ще представи част от събитията от 6 септември 1885 година - завземането на конака и  арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. 

Преди тържествената заря - проверка в 20,30 ч, президентът ще гостува на честванията в пловдивските села Брестовица и Първенец, свързани със събитията прези 135 години.

За днес е планиран и „Национален поход за Съединение“ в града под тепетата, като според организаторите целта е да се покаже, че въпреки разделенията, обществото е способно да се обединява около националните каузи. Участниците ще носят по време на шествието си по централните пловдивски улици 50-метрово национално знаме, шито специално за събитието. Гражданите и гостите на Пловдив, които искат да участват в тържеството на площад "Съединение" ще бъдат пропускани през специални пунктове - три на брой. Няма да се допускат хора, носещи опасни предмети и такива в нетрезво състояние. 

От 16 до 22 часа се забранява използването на дронове в зоната тържественото честване, предупреждават още от НСО, която е ангажирана с охраната на високопоставените гости на честванията. 

Изложба в Националната библиотека - непознати документи от Съединението

Изложба в Национална библиотека  "Св. Св. Кирил и Методий" показва редки и непознати документи и фотографии, свързани със Съединението на Княжество България и Идточна Румелия. Сред експонатите може да се види какво има в програмата на Българския таен централен революционен комитет, какво е казал от княз Александър I Батенберг до българския народ за Съединението и приобявяване на Сръбско-българската война.

„Любопитното е едно писмо от Захари Стоянов до Димитър Петков, в което казва, че това е преврат, който се провежда, без да се пролее нито една капка кръв и без да се каже нито една лоша дума между победители и победени. Виждаме фотографии на първия управител на Източна Европа Алеко Богориди, на Недляка Шилева, която шие революционното знаме, което е използвано при обявяването на Съединението“, обясни Д-р Руслан Иванов, главен архивист в Националната библиотека, пред бТВ..

Изложбата ще бъде в централното фоайе на Народната библиотека до 23 септември.