Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Европейския парламент днес се разграничи от съобщение на българската прокуратура, свързано с неотдавнашно заседание на тази група за положението в България.

В съобщение на уебсайта на ЕП групата (DRFMG), която е част от Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, заявява, че на 28 август е обсъждала на закрито заседание положението в България. След това "няколко участници, както и други лица, които не участваха в заседанието, разпространиха подробности от дискусията", се казва в съвместното изявление на членовете, сред които няма български евродепутати.

То не посочва никого от визираните участници. Освен българската прокуратура: 

"В този контекст отбелязваме изявлението на българската прокуратура и на други участници. Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения. Тези изявления съдържат твърдения, които не се споделят от DRFMG."

Припомняме, че след закритото заседание, на което бяха поканени премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но и двамата пратиха заместнички, от прокуратурата излязоха с официално съобщение. В него пише:

"Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск"

"Акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор".

Групата обаче отрича инициативата да е била на Гешев:

"Заседанието беше организирано по собствена инициатива на DRFMG и беше фокусирано върху последните събития в България във връзка с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, по-специално свободата на медиите, независимостта на съдебната система и разделението на властите".

От българска страна във въпросното закрито заседание от страна на институциите участваха заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова (вече министър - б.р.), зам.-главният прокурор Красимира Филипова, Ана Джумалиева,  председател на Комисията за защита от дискриминация.

DRFMG съобщава днес още, че ще докладва на Комисията по граждански свободи на ЕП за мониторинга като цяло, заключенията от горепосоченото изслушване, както и отговорите на въпроса с искане за писмен отговор, който ще бъде предоставен на българските власти.

Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права е работна група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент с мандат, който изтича на 31 декември 2021 г. Тя беше създадена през 2018 г. след убийствата на разследващите журналисти Дафне Каруана Галиция в Малта и Ян Куциак в Словакия. 

Групата може да препоръчва действия на споменатата комисия като например срещи със заинтересовани страни, изслушвания и мисии и да предлага резолюции и доклади. Правомощията на Европейския парламент както и на ЕС като цяло в областта на правосъдието и вътрешните работи на държавите членки са ограничени. ЕС в момента се опитва да създаде европейски механизъм за мониторинг върху върховенството на закона във всички страни членки, който да бъде обвързан с достъпа им до европейско финансиране.