Хиляди българи се събраха пред парламента в София на един от най-масовите протести в рамките на двумесечните демонстрации с призиви за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Така започват повечето статии на световни медии и агенции като Ройтерс, Асошиейтед прес и "Гардиън", в които са коментирани протестите от 2 септември. 

В дописка, озаглавена "Бунтове в България: сблъсъци между полицията и антиправителствените протестиращи в София""Дойче веле" пише, че "Великото народно въстание" било замислено от организаторите за мирен протест, но в даден момент "прераснало в насилие и протестиращите започнали да хвърлят предмети и да клатят полицейски автомобили".

Протестът в сряда е "част от продължаващата кампания на натиск премиерът Бойко Борисов и главният прокурор да си подадат оставките заради предполагаемите връзки с олигарси", предава германската медия.

"Протестиращите обвиняват премиера, който за трети път управлява България, и главния прокурор Иван Гешев за провала в справянето с корупцията, която ерозира върховенството на закона и подпомага влиятелните бизнесмени в най-бедната страна в Европейския съюз", пише Ройтерс. "Напрежението нарасна в късните часове, когато някои протестиращи хвърлиха повече от 100 малки бомби и пиратки срещу полицията."

Медията посочва, че "управляващата коалиция, неразколебана от протестите, обяви, че стартира дебат за нов основен закон в парламента, въпреки че на този етап не разполага с достатъчно гласове за плана си".

"Гардиън" публикува видео от сблъсъците миналата вечер и припомня, че "повече от 60 протестиращи са били арестувани в столицата, след като демонстрантите започнали да хвърлят бутилки, яйца и пиратки, докато полицията пази сградата на парламента".

Асошиейтед прес посочва данни за снощните сблъсъци, представени от шефа на полицията в София Георги Хаджийски - повече от 80 ранени полицейски служители и над 126 души задържани, от които 62-ма са криминално проявени футболни хулигани.

Агенция обръща внимание на изявлението на Румен Радев, че оставката на Борисов и кабинета му е единственият изход от възникналата политическа криза. 

Полската медия "Полиштаймс" пише, че "недоволството от реакцията на Бюрксел срещу събитията в столицата нараства сред българите".

"Най-бедната страна в ЕС е попаднала в политическа криза, като хиляди хора протестират от юли насам и обвиняват Борисов и главния прокурор Иван Гешев във връзки с мафията", предава "Блумбърг". Сайтът цитира изявлението на Тома Биков след снощните сблъсъци:

"След вчера по никакъв начин не можем да си позволим и да обсъждаме оставка. Това би означавало да подадем оставка под натиска на криминалния контингент"

Френският вестник "Монд" е избрал за заглавие на статията си по темата "Българският премиер игнорира протестите".

"Насред виковете и протестите на хиляди демонстранти, събрани под прозорците на парламента, българският премиер Бойко Борисов успя да стартира процедурата за промяна на конституцията", пише медията. 

В изданието е цитиран коментар на Огнян Минчев, в който анализаторът обръща внимание на странния съюз сред протестиращите на идеологически противници.

"Този алианс се случва за първи път от 30 години. Обикновено бившите комунисти и наследниците на демократическата коалиция са много разделени. Но тук те обединиха сили, за да свалят властта, която смятат за корумпирана", съобщава Минчев.

Испанският вестник АВC свърза протеста с Радев и Божков

Испанският консервативен вестник АBC също е отразявал тези дни ситуацията в България в сайта си. В материал, озаглавен „Олигархът Васил Божков е един от организаторите на непрестанните протести“, публикуван вчера и обновен днес, няма подробности на случилото се вечерта на 3 септември и сблъсъците между протестиращи и полиция.

Автор на име Рафаел Алварадо разказва за напрегнатия старт на протестите вчера сутринта около сградата на бившия Централен комитет на Комунистическата партия, в която се е преместил парламентът, как хора са клатили коли на жандармерията, откъртвали павета, обиждали полицията, а сред арестуваните има хора с криминални досиета. Разказва и за ранени полицаи.

Следва пасаж как президентът Румен Радев, „който от седмици води война срещу Бойко Борисов и правителството, насърчавайки протестите", говорил пред полупразна зала в парламента. Споменава, че според „различни анализатори“ номинацията на Радев за президент била консултирана от Корнелия Нинова с „агента на руските тайни служби генерал Решетников“. В следващ пасаж пък се говори за Васил Божков - „олигарх с 19 обвинения за различни престъпления – от пране на пари до укрити 350 млн. евро от хазната, е мозъкът на тези протести“.

Споменато е и Отровното трио, което било „видимото лице“ на организаторите.

Ден по-рано същото издание излиза със заглавие „Нестихващо напрежение между проевропейското правителство и русофилския държавен глава“. Същият автор говори за протестите, които два месеца били мирни, а и интензивността им е намаляла значително. Този път нарича Радев "отявлен русофил, запалил факлата“ на протестите. Христо Иванов пък бил организатор и „неуспял политик“, докато Борисов имал успехи и подкрепа от ЕНП и ЕС.