Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Журналистите, които отразяват работата на парламента, остават "под запрещение" - без достъп до депутатите, за да им задават въпроси. Можело да гледат какво става в залата на тв екраните и да молят пиарите на парламентарните групи за връзка, когато искат да попитат нещо народен представител. Така се работело в европейските парламенти. 

Това се разбра днес от думите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, след като двама депутати от левицата - Крум Зарков и Георги Свиленски поставиха въпроса с пратените в изолатор медии от трибуната. Формалният повод бе искането за изслушване на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски във връзка със снощния протест, белязан от сблъсъци с полицията.

"Искаме изслушването да има възможност за задаване на въпроси от народните представители. Както знаем - в тази сргада освен всичко журналистите са затворени в една зала, не знаят какво се случва тук", подхвана темата Свиленски.

- Колегите журналисти имат монитори, както работеха в старото Народно събрание - заяви Караянчева, с което явно счете въпроса за приключен.

Намеси се обаче и Зарков.

"Тази процедура е нужна. От вчера журналистически и неправителствени организации пишат писма. Тук журналистите вече нямат възможността да задават своите въпроси. Не може това да се замени с искане да се включват в програмата на БНТ 2 изслушания на министри по ваше усмотрение", заяви и той.

А парламентарната шефка се оправда: "Тази зала е такава, каквато е, аз само съм изпълнила проекта. Не аз, а администрацията и изпълнителя са го направили. Залата е такава, каквато е". И пак сложи точка на темата.

Очевидно обаче някой я е посъветвал нещо, защото след няколко минути реши да добави от себе си следното:

"Журналистите имат монитори, получават информация какво се случва в тази зала, включително и от нея. Имат възможност да се свързват с пиарите на парламентарните групи, има си място за изявления. Няма нищо по-различно от начина на работа в старото Народно събрание в епидемична обстановка и така се работи в европейските парламенти (навярно Караянчева не визира и Европейския парламент, защото там определено не се работи така, б.р.). Когато пожелаете, можете да ги търсите."

Както Клуб Z писа, представителите на медиите бяха настанени вчера на партерния етаж в Партийния дом, под залата за пленарни заседания, като всеки подстъп до народното представителство е блокиран с турникети, през които се минава със специални карти. Така и в новата сграда вече се официализира практиката, въведена с пандемията от тази "на опашката на Коня" - медиите да нямат досег до депутатите.

С въвеждането на извънредното положение през март журналистите бяха поставени "в изолатор" - в една от залите на втория етаж. И в същото време, ако някой депутат искаше да сподели мисли - то той се качваше при представителите на медиите - в същата тази зала, в която те уж са отделени като превенция срещу COVID-19. Ако пък въпросите не му харесваха - можеше необезпокояван да си тръгне без възможност да бъде последван. За това репортери да не бродят из кулоарите се грижеха от администрацията на парламента, като се е случвало да има намеса и на служителите от Националната служба за охрана.

Ако в старата сграда изолацията бе оправдавана с извънредното положение, а после и с непрестанно удължаващата се извънредна епидемична обстановка, то в новата вече всичко е ясно - журналистите ще бъдат отделени за постоянно.

"Сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава", излезе вчера със становище Асоциацията на европейските журналисти. - "Подобно ограничение силно възпрепятства работата на медиите, които няма да имат пряк достъп до народните представители и ще бъдат в ситуация да предават единствено протоколни изказвания и съобщения."

 

Коментари

Мили Зетори,

вижте как е в Капитолия, как е в Бундестага, в големите държаве..... там мисирките ходят ли навсякъде да кудкудякат?

Уважаеми нам кво си

Предполагам, че ти си чест посетител в посочените парламенти. Там видя ли някъде депутатите да седят в големи тапицирани,фотьойли, които могат да се въртят на всички страни? Днес в предаване на живо от Партийния дом показаха една дупетатка, която демонстративно си беше завъртяла креслото с гръб към трибуната и си чатеше на телефона.
Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

Немския парламент е

Немския парламент е общодостъпен за посещение от всеки, до запълване капацитета за посетители. Няма нужда от разрешение, уведомление. Свободно можеш да влезеш, и да разгледаш прекрасната сграда на немския парламент. И това не е само за журналисти, а за всеки. може да си шлосер, работник на поточна линия-като данъкоплатец и избирател имаш право на свободен достъп до парламента!
Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

Невския Парламент е

Невския Парламент е общодостъпен за посещение от гражданите. Няма нужда от разрешение, уведомление. Имаш свободен достъп- Това важи дори и за чужденци!

Kогато

в един парламент няма журналисти, той се превръща в патием дом! Честито!
Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

осигурете свободен достъп до парламента за гражданите!

Проблемът е,че гражданите на България изобщо нямат НИКАКЪВ достъп до сградата на парламента, за да посетиш парламента трябва да се молиш, обясняваш, да ти дават разрешение. Това е обидно и унизително-представител да се крие от представлявания, от народната любов. За сравнение-В Германския Парламент ВСЕКИ МОЖЕ СВОБОДНО ДА ВЛЕЗЕ,БЕЗ ДА ИСКА НИЧИЕ РАЗРЕШЕНИЕ. Достъпът е свободен и за чужденци, дори. Всеки, повтарям всеки може да посети Германския парламент, да разгледа сградата-без да се обяснява и моли, да присъства като посетител и гледа заседания, да разговаря с депутати, които среща из кулоарите, когато няма заседания-да разглежда свободно и неограничено парламентарната зала. Германския парламент е достъпен и за чужденци да го разгледат!!! Същото важи и за европейския парламент-изключително лесно достъпен за посещения от всеки, дори и посещението да е с...туристическа цел-да разглежда. Българския парламент трябва да бъде ОБЩОДОСТЪПЕН -и гражданите да могат свободно да го посещават, особено ,след преместването в новата голяма сграда. Да могат гражданите да гледат заседания-до запълване капацитетата за посетители, а след запълването-да може да посещава другите помещения на парламента-кориидори, приемни офиси, деловодства, защо не-кафенето и стола, библиотека. Откъде -накъде УБО следва да командсори и ограничава достъпа до парламента, 30 години след промените. Това е парламент, и всеки трябва да може когато си иска да го посещава. Това не ви е частния дом,че да ограничавате достъпа. това не е часктния ви парламент, алоооооу. КлъбЗ съдействайте за дискусия по темата-за уннизителната липса на свободне достъп до Парламента за граждани. Достъпът трябва да е свободен, до запълване капацитета за посетители на сградата(което би могло да бъде обявявано на информационно табло-примерно-ако се допускат 200-300, а защо не -и повече посетители -да разглеждат сградата, да говорят с депутатите си, да гледат заседания, да посещават библиотеката, да входират документи до деловодството(ДОРИ И ДА ПОДАДЕШ ПЕТИЦИЯ-КОЕТО Е КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО-СЕ ИСКА РАЗРЕШЕНИЕ ДА ВЛЕЗЕШ В ПАРЛАМЕНТА!!!!) на парламента, да слушат заседания на комисии-и защо не-свободно да се изказват!!!!, да знаеш колко места за посетители има).

Предлагам журналистите да си

Предлагам журналистите да си намерят други новини. Определено щи са по-хубави от това да ни занимават с управляващата паплач. Тогава, те сами ще търсят журналистите. Призовавам журналистите-обявете бойкот, не ги търсете, не ги отразявайте!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.