Полското правителство има план от пет точки за солидарност с Беларус, предава днес "Политико". Той струва 13 милиона евро, или четири пъти повече, отколкото ЕС е отделил за същата цел, посочва изданието. Консервативният министър-председател Матеуш Моравецки го е обсъдил с всичките 52-ма евродепутати, независимо от партийната им принадлежност.

ЕС обяви, че заделя в помощ на Беларус всичко 53 милиона евро, но 3 от тях са в помощ на пострадалите от режима, а 50 милиона евро са помощ срещу коронавируса.

Планът включва подкрепа за битите и ранените при демонстрациите срещу президента Александър Лукашенко, чиято оставка протестиращите искат с обвинението, че е фалшифицирал избора си за шести пореден мандат на 9 август т.г., е казал пред изданието бившият полски външен министър Витолд Вашчиковски.

Той коментира пред "Политико", че повечето от европейската помощ на практика ще помогне на властите в Минск.

Полската национална помощ съдържа средства за студенти и изследователи, които са били изключени или уволнени от университетите, за медиите и за неправителствените организации.

Хората, към които е насочена, ще могат да влизат в Полша без визи и да получат съдействие да си намерят там работа.

Вашчиковски е казал, че се обсъжда идея на наградата на Европейския парламент за свободомислие "Сахаров" да бъде присъдена на опозиционната кандидатка за президент Светлана Тихановска, но решение по въпроса още няма.

Тихановска, която се яви на изборите вместо хвърления си в затвора съпруг Сергей Тихановски като кандидат на опозицията, днес се намира в Литва. 

Отделно днес американският заместник държавен секретар Стивън Бийгън каза, цитиран от "Политико", че САЩ ще работят с ЕС, за да увеличат натиска върху Лукашенко да проведе нови президентски избори.

"Ние се координираме тясно с трансатлантическите ни партньори, включително за значими нови целеви санкции срещу всеки, който и участвал в нарушения на човешки права и в репресии в Беларус", каза Бийгън.

ЕС вдигна санкциите, които беше наложил на Беларус през 2016 г., след като Лукашенко освободи политически затворници, но неотдавна съобщи, че ще ги върне срещу тези, които са отговорни за фалшификацията на изборите и насилието срещу протестиращите.