"След вчера по никакъв начин не можем да си позволим да обсъждаме въпроса за оставка на правителството. Това означава да подадем оставка след атака на криминалния контингент. Това ще постави в риск всяко следващо българско правителство да бъде свалено по този начин."

Това е заключението на депутата от ГЕРБ Тома Биков, заявено пред бТВ, а след това и от парламентарната трибуна, за случилото се вчера в ден 56 на антиправителствените протести с настояване за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. 

Според Биков и ГЕРБ "политическата отговорност за случилото се ескалиране снощи се носи от президента Румен Радев", който "призовавал за ескалация", а техническата отговорност била на "организаторите на протеста от "Отровното трио".

"В продължение на няколко дни имаше директни призиви от тези хора за насилие, за идване на винкелите и това се случи вчера. "Отровното трио" превърна протестиращите хора, тези с чисти сърца, във фон и масовка на криминалния контингент, който е пратен там от Васил Божков", допълни още Биков - и пред телевизията, и в парламента от името на парламентарната група.

Биков каза още, че вчера партия ГЕРБ напуснала пленарната зала по време на обръщението на държавния глава, като "символичен жест", че "между нас и президента до края на неговия мандат няма да има никакъв диалог".

За него, по отношение на исканата оставка на Бойко Борисов, "този дебат приключи, започваме дебати за свикване на Велико народно събрание".

"Г-н Биков не е чул поради причината, че напуснаха парламента, какво каза вчера Румен Радев в пленарната зала. А то беше, че не бива да се стига до агресия. Призивът беше за мирен протест. Единственият, който може да носи политическа отговорност за агресията на протеста, е премиерът Бойко Борисов, защото тя е вследствие на неговата упоритост да не подаде оставка", опонира на Биков в студиото на бТВ депутатът от БСП Христо Проданов.

И повтори тезата на опозицията - оставка и предсрочни парламентарни избори. 

Размяната на декларации продължи и в Народното събрание. От ГЕРБ сами предложиха да бъде поканен министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, за да разкаже какво се е случило на протестите предния ден. 

"В момента властта се крепи на полицейските щитове. Не може да сложите полицаите като щит между вас и хората. Вместо протегната ръка и диалог, протестиращите получиха думи като маймуни, лумпени, стадо, алкохолици", заяви на свой ред от трибуната Александър Симов от левицата - "Не мога да приема и няма да приема действията на 100 лумпени да бъдат преписвани на целия протест. Извън тях на площада имаше хиляди души, млади, които казаха “оставка”. 

Социалистите настояха да дойде не министърът, който ще е поредният, който после подава оставка, а да се яви премиерът Бойко Борисов - заради когото са протестите всъщност. Стигна се до словесен спаринг между председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и депутата от БСП Таско Ерменков. Караянчева се обиди на народния представител, защото "не Вие ще оценявате моя интелект". 

Все пак тя щяла да се свърже с премиера.