Чешкият милиардер и собственик на конгломерата PPF Петер Келнер е на последната права от придобиването на най-голямата частна медия в България - BTV Media Group. Неговата компания е изпратила документите за финално одобрение на сделката до Европейската комисия. Сделка, с която той ще придобие всички активи на компанията майка Central European Media Enterprises (СМЕ), част от която е и българската телевизия, пише днес economic.bg, позовавайки се на чешкото национално радио. 

Ако Комисията одобри продажбата, това означава, че сделката се движи в първоначално начертаните граници и тя трябва да приключи напълно до края на октовмри. Келнер, който е собственик и на телекомуникационната компания Telenor в България, остана единственият купувач за активите на СМЕ у нас, Румъния, Словакия и Словения. 

Очакваната цена на сделката е за около 2,1 млрд. долара, а в нея влизат освен телевизиите, още и сайтове, радиа и други медийни предприятия, част от цялата група на СМЕ. Именно фактът, че сделката не засяга само България, а и други държави в ЕС, изпрати одобрението й на най-високо ниво в Брюксел. Припомняме, че Келнер опита да купи първо Нова телевизия, но тогава българската Комисия за защита на конкуренцията отказа одобрение с мотива, че е налице концентрация на влияние. Малко по-късно обаче Нова беше купена без никакви проблеми от българските бизнесмени братя Домусчиеви. 

Портфолиото на CME съдържа бизнеси на пет пазара от Централна и Източна Европа с общо население от близо 45 милиона души. Сред тях са общо 30 телевизионни канала: bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring в България, Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action и Nova Gold - в Чехия, PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Chisinau - в Румъния, TV Markíza, Markíza International, Doma и Dajto - в Словакия, POP TV, Kanal A, Brio, Oto and Kino - в Словения.