Съединените щати няма да се присъединят към международните усилия за разработване и раздаване на ваксина срещу новия коронавирус, обяви говорителят на Белия дом Джъд Диър, цитиран от Асошиейтед прес.
Причината е, че администрацията на президента Доналд Тръмп не иска да бъде ограничавана от глобални механизми като Световната здравна организация (СЗО).
В началото на юли Тръмп реши да изтегли САЩ от СЗО с аргумента, че организацията се нуждае от реформи и е твърде зависима от Китай. Американският президент разкритикува остро СЗО заради първоначалната й реакция на появата на коронавируса, която според него не е била ефективна и е допринесла за разпространението на заразата.
Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много регистрирани заразени и починали.
Повечето страни са обединили усилията си в борбата с коронавируса, но някои се стремят да си осигурят директно необходимите дози от бъдещи ваксини.
Няколко от десетките потенциални ваксини са на последен етап от изпитанията върху хора, в търсене на необходимите доказателства, че те наистина вършат работа, отбелязва АП, цитирана от БТА. 

Властите в Ню Йорк отлагат с десет дни началото на новата учебна година в държавните училища заради коронавирусната пандемия, предадоха световните агенции.
Обществените училища в най-многолюдния град в САЩ трябваше да отворят врати на 10 септември, но сега ще го направят едва на 21 септември, съобщи кметът Бил де Блазио.

17 поредни дни без местно предаване на коронавируса в Китай

Китай (без Хонконг и Макао) регистрира седемнайсети пореден ден без нито един случай на местно предаване на новия коронавирус, предаде Ройтерс.
Националната здравна комисия съобщи днес за 8 нови заразени срещу 10 вчера. Всички установени случаи са внесени от чужбина.
Броят на заразените без симптоми е 19 спрямо 34 вчера.
Случаите на коронавирус в Китай общо са 85 066. Броят на починалите остава непроменен от средата на май - 4634.
Новият коронавирус се появи в Китай в края на миналата година. През зимата страната бе епицентърът на пандемията, но след като китайските власти предприеха сериозни мерки срещу заразата, ситуацията до голяма степен бе поставена под контрол.

Вирусът другаде по света

Броят на заразените с новия коронавирус в Бразилия доближава 4 милиона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Министерството на здравеопазването съобщи за 42 659 потвърдени случая през последното денонощие. С това общият брой на регистрираните заразени в страната е достигнал 3 950 931.
1215 души са починали от COVID-19 в Бразилия за изминалите 24 часа. С това общият брой на смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече е 122 596.
Бразилия е на второ място в света след САЩ по брой заразени и починали.

Броят на регистрираните заразени с новия коронавирус в Мексико надхвърли 600 000. Над 65 000 от тези хора са починали, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на властите.
Министерството на здравеопазването съобщи за 6476 установени заразени и 827 починали през последното денонощие. Общият брой на регистрираните случаи в страната е достигнал 606 036. 65 241 от тях са били с фатален изход.
Мексико е на осмо място в света по брой заразени. При смъртните случаи страната вече е четвърта, като бе изместена от Индия от третото място.
Капацитетът на мексиканските болници е запълнен на 35 процента. Заети са 31 процента от леглата в реанимация, оборудвани с апарати за изкуствена вентилация на белите дробове, отбелязва ТАСС.

Броят на починалите болни от COVID-19 в Колумбия надхвърли 20 хиляди, предаде ТАСС.
Министерството на здравеопазването съобщи за 389 смъртни случая през последното денонощие. Общият брой на починалите от причиняваното от новия коронавирус заболяване в страната е достигнал 20 052.
Броят на заразените се е увеличил с 8901 до 624 069. Колумбия е на седмо място в света по този показател.
В съседно Перу броят на починалите от Ковид-19 гони 30 хиляди.
Смъртните случаи в страната са 29 068. С регистрираните над 5000 нови заразени общият им брой вече е 657 129, съобщи министерството на здравеопазването.
Перу е на пето място в света по този показател.