В началото на учебната година учениците няма да са длъжни да предоставят медицинска бележка, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Така според него ще се избегне струпването пред лекарските кабинети в условията на епидемия от коронавирус.

"Няма да искаме бележка за постъпване в училище, а декларация, в която да бъде описано дали детето е имало контакт с хора със сериозни заболявания или не", обясни Ангелов.

За децата от детските градини изискванията също са съобразени със ситуацията, заяви министър Ангелов.

Изследвания ще се изискват само за тези, които за първи път постъпват в детските градини или ясли, както и за децата, които са отсъствали повече от два месеца от занятия.

Според него това било медицински целесъобразно, за да "изчистим максимално възможните рискове в тази ситуация".

Преди дни от Столичната община обявиха, че няма да се изискват изследвания за децата от общинските детски градини, които по желание на родителите са останали вкъщи заради пандемията от коронавирус и отново тръгват на градина през септември.

Посещение при лекар все пак ще има

Ето и последното съобщение от министерството на здравеопазването, от което става ясно, че посещение при личния лекар все пак ще има. Просто се удължава срокът за вземането на личната профилактична карта от джипито - не в срок от 7 дни, а в рамките на един месец.

Министерството на здравеопазването информира родителите, чиито деца ще посещават ясли, детски градини и училища:

По отношение на учениците – на училищните власти трябва да бъде предоставен талонът за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, т. нар картон или лична здравна профилактична карта. 

Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар -  по служебен път.

Предвид епидемичната обстановка и с оглед предотвратяване струпване пред кабинетите на ОПЛ – талонът може да се предостави до един месец след началото на учебната година, а не както досега – в 7-дневен срок.

При провеждането на задължителна имунизация или реимунизация от Националния имунизационен календар по-късно, данни за нея могат да се предоставят допълнително на училището.

По отношение на децата, които посещават ясли и детски градини:

За новоприети в детски градини деца се изискват следните документи:

  • здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар, и данни за имунизационния статус на детето;
  • отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската градина;
  • изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина;
  • медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен.

За новоприети в ясли деца се изискват следните документи:

  • здравнопрофилактична карта, попълнена от личния лекар, и данни за имунизационния статус на детето;
  • отрицателен резултат от изследване за патогенни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската ясла;
  • изследвания на кръв и урина, извършени в едномесечен срок преди постъпване в яслата;
  • изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, извършено в 6-месечен срок преди постъпване в яслата;
  • медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен.

Обръщаме внимание, че при децата, които възобновяват посещенията си в детски градини и ясли, вместо медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен родителите могат да декларират обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

Допълнително, за деца, които възобновяват посещенията си в детска градина и ясла при отсъствие за повече от 2 месеца, се предоставя еднократен отрицателен резултат за чревни паразити.