Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"ДПС няма да подпише внасянето на нова конституция на Република България". 

"ДПС няма да гласува за свикване на Велико народно събрание". 

Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на заседание на Централното оперативно бюро и парламентарната група на движението. По думите му проектът, представен от ГЕРБ за нов основен закон, "не отговаря на заявеното искане за рестарт".  Нещо повече - "изготвеният проект е поредният удар срещу демокрацията и държавността, защото се отрича от общоприетите ценности свобода, мир, справедливост, отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип".

"Водени от основните принципи в устава ни, нашата партия няма да подкрепи проекта на ГЕРБ за нова конституция. Според нас изготвеният проект на нова конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността (...) Конституцията засяга пряко свободите на всички български граждани, ето защо всички политически сили сили трябва да подходят с необходимата отговорност. (...) Нова конституцията трябва да се приеме като нов обществен договор в дискусия в спокойно политическо време", прочете партийната позиция председателят на движението.

По думите му трябва да се чуе мнението на гражданската общество, на академичните среди, да се отстраняват констатирани недостатъци в действащата конституия и да има стремеж към върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности.

Без подкрепа от ДПС е невъзможно управляващите да съберат 160 гласа за свикване на Велико народно събрание. ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат 116 гласа заедно. Но дори независимите и "Воля" да дадат рамо, броят на гласовете пак не стига за нужното конституционно мнозинство.

Хипотетично - единствен шанс остава, ако БСП ревизира отказа си за подкрепа, обявен вече от председателката Корнелия Нинова. В левицата предстои избор на лидер, като Нинова отново е кандидат за поста. Прекият избор е насрочен за 12 септември.

Планът на ГЕРБ, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че иска "рестарт" на системата чрез Велико народно събрание и нова конституция, бе с началото на новия политически сезон да внесе проект за нова конституция. За целта са нужни 120 подписа. А след това в срок от два месеца - минималният според действашите правила, след който може да се пристъпи към решение, да води преговори в рамките на действащото Народно събрание. 

Борисов обеща, че ще се оттегли от поста си в деня, в който получи "да" от парламента за Велико народно събрание. В последствие в интервю вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че ако не се съберат нужните 160 гласа, то решението според него следва да е същото - оставка на правителството. Това обаче бе "лично мнение", а не партийно от името на ГЕРБ. В началото на август вицепремиерът намекна в друга медийна изява, че оставка на кабинета е възможна и в края на септември.

 
 

Коментари

Борисов и ГЕРБ са изхвърлени на боклука

Свърши се с тези мошеници и играчи1

Викаш връщаме Беров...

и вицепремиера Матинчев!!!!! Нещо помниш ли?

Хм

Следващата стъпка е да бойкотират промяна в изборния кодекс, която да вкара в ред машинното гласуване. В резултат - манипулирани резултати от избори, президентска република и 16 поредни мандата на някоя путинка... Отврат!

ДПС

свали правителството на Борисов. Показа ни отново КОЙ ни управлява в действителност.
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Ако всичко това

е истина и ДПС не блъфира, това означава само едно - вече са прежалили Бойко Борисов и го дават за курбан.
dimitrina ivanova's picture
dimitrina ivanova
dimitrina

всъщност

му правят услуга.Ако бяха наистина злонамерени ,щяха да гласуват с ГЕРБ ,за да потвърдят негласната коалиция.Както виждате нещата не могат да се тълкуват еднозначно.Аз лично на мястото на Карадайъ ,щях да го подкрепя и да разпаля протестите с пълна сила.
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Ако ДПС не бяха от лошите -

да. Но те също са в прицела на протестиращите (хеле пък Делян Пеевски и Ахмет Доган). Разпалят ли протестите не могат да разчитат, че те няма да бъдат засегнати от тях. Даже индикациите са по-скоро за обратното и е твърде лекомислено да си играят с огъня. В същото време ДПС нямат никаква изгода да се спречкват и конфронтират с ГЕРБ, защото в междуособиците помежду им, че лъснат тесните задкулисни връзки между тях. И макар това да е обществена тайна, доказателствата не са много и са по-скоро косвени. Твърде глупаво би било от страна на ДПС да разпали ненужна вражда с доскорошния задкулисен партньор и така да дадат на обществото преки доказателства за взаимната си колаборация.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Ха-ха-ха-ха!

Изведнъж спряха клетвите срещу Сарая! Сега Бойкикев как ще се измята като фурнаджийска лопата от Росенец и ТЕЦ - Варна, м? Тази кошница сладолед ще им излезе отзад на паважния планктон.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.