Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ребусът с политическата криза в страната и заявката на премиера Бойко Борисов, че иска нова конституция, свикване на Велико народно събрание и ще се оттегли, когато се вземе решение за това, ще бъде решен с гласовете на ДПС. Това стана ясно от думите на съпредседателя на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов пред бТВ тази сутрин. 

"Съмнявам се, че от тях (ДПС) ще бъдат взети емоционални решения. Там действат рационално. Ако Доган и неговото обкръжение са решили, че Борисов не им върши работа вече – значи е приключил", смята Атанасов. 

Припомняме, че ГЕРБ опитва да събере 120 подписа под представения (и доста критикуван) проект за нова конституция. Ако това се случи - заявката да е факт на 2 септември, по действащата конституция следва проектът да "отлежава" в Народното събрание поне 2 месеца. След този период и не повече от 5 месеца след внасянето на проект за основен закон трябва да се разгледа решение за свикване на ВНС. За да бъде прието такова обаче, са нужни поне 160 гласа. ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат общо 116. В резултат за мнозинство от 160 е нужна подкрепа или от БСП, или от ДПС. Социалистите към днешна дата категорично отказват да водят каквито и да било разговори по темата с властта. ДПС до момента няма публична позиция по темата - очаква се такава да бъде взета преди старта на новия политически сезон в сряда. 

Според Атанас Атанасов предложението на ГЕРБ за свикване на ВНС цели да се отложи оставката на Бойко Борисов и правителството му. По думите на съпредседателя на "Демократична България" няма нужда от ВНС и проблемът не е в законовата регламентация, а в начина, по който се упражнява властта.

„Основният проблем е тежката корупционна схема, която контролира държавата. Това е спойката, която събира всички хора и която води до това над 60% да искат незабавни избори“, коментира той.

И допълни: 

„Една от основните цели на тези маневри е да не се стигне до служебно правителство, за да може Борисов и неговата кохорта да организират следващите избори. Не бива да допускаме това да се случва.“

Атанасов припомни, че "Демократична България" подкрепя от началото протестите с искания за оставките на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев (които продължават вече повече от 50 дни).

„Ако на 2 септември не се реши въпросът, това ще е началото на една тежка политическа есен, която задължително ще доведе до отстраняването на Борисов от власт. (…)

Защо трябва да има „рестарт“, като досега ни убеждаваха, че страната върви?“,  попита още Атанас Атанасов, визирайки това, че самият Борисов представи решението си за нова конституция и ВНС като желание за "рестарт". 

Според лидера на ДСБ хората са осъзнали, че след толкова време управление на Бойко Борисов единственото, с което той се занимава, "е да разпределя порциите в онзи тесен кръг от близки до властта фирми и пари, които после се връщат и ги виждаме в едни снимки и шкафчета".

Атанасов се надява мнозинството в следващ парламент да зависи от „Демократична България“ и смята, че подкрепата към обединението расте.

Коментари

Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Бейби Йода, гладни сте, но...

Достатъчно сте малко, достатъчно сте некадърни и сте достатъчно компрометирани за да спечелите масова подкрепа.

С какви очи ги плещиш тези глупости!?

При наличието на такива смешни министри като Барни Ръбъл, ТКП, ревизоро... Ми като се замисли човек, май няма нито един който да бъде приеман на сериозно от народа.
 's picture

godo1952

Калин

Ако има някой, който да е приключил - това сте вие "Да, България", ДСБ, Демократична България. На кметските избори в София вие се хванахте ръка за ръка с БСП. Комунистическата издънка Минеков, открито призоваваше да се гласува за Манолова. Вероятно смятате, че този факт хората са го забравили. НЕ СА ГО ЗАБРАВИЛИ ! Ще платите висока цена на изборите, защото вие се заиграхте с комунистите. За това прошка няма. Както и да го усуквате, от десет дола вода да докарате, няма да има прошка на изборите.
 's picture

Kruger

В.Минеков

представлява единствено себе си. Той не е никакъв в ДБ, не е дори член на някоя от партиите. Милиционерските ви номера не минават. А М.Манолова беше избрана за Омбудсман с гласовете на ГЕРБ в НС срещу уважавания професионалист и кандидат на РБ К. Пенчев. Факт. Във всички важни антибългарски гласувания двете разклонения на БКП - БСП и ГЕРБ гласуват винаги заедно.
 's picture

godo1952

Калин

Вие отдавна сте приключили, тъй като се държите за ръце с БСП.
dimitrina ivanova's picture
dimitrina ivanova
dimitrina

ахаха

А ПРЕДИ ТОВА ,КАТО ВИ БЕШЕ ПРАВОСЪДЕН МИНИСТЪР НЯМАШЕ ПРОБЛЕМ ,ЧЕ СЕ ДЪРЖИ С ВАС ,НАЛИ?
 's picture

godo1952

Калин

Той не е бил правосъден министър от партия ГЕРБ, той бе посочен от коалиционните партньори, те си го посочиха. Сега тези красиви и десни са хванати за ръце с БСП. Гласуваха на кметските избори за Мая Манолова. За това ще се плати цена !
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Така

Тоя АА само глупости плещи. Сънува столче в парламента.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.