Ребусът с политическата криза в страната и заявката на премиера Бойко Борисов, че иска нова конституция, свикване на Велико народно събрание и ще се оттегли, когато се вземе решение за това, ще бъде решен с гласовете на ДПС. Това стана ясно от думите на съпредседателя на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов пред бТВ тази сутрин. 

"Съмнявам се, че от тях (ДПС) ще бъдат взети емоционални решения. Там действат рационално. Ако Доган и неговото обкръжение са решили, че Борисов не им върши работа вече – значи е приключил", смята Атанасов. 

Припомняме, че ГЕРБ опитва да събере 120 подписа под представения (и доста критикуван) проект за нова конституция. Ако това се случи - заявката да е факт на 2 септември, по действащата конституция следва проектът да "отлежава" в Народното събрание поне 2 месеца. След този период и не повече от 5 месеца след внасянето на проект за основен закон трябва да се разгледа решение за свикване на ВНС. За да бъде прието такова обаче, са нужни поне 160 гласа. ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат общо 116. В резултат за мнозинство от 160 е нужна подкрепа или от БСП, или от ДПС. Социалистите към днешна дата категорично отказват да водят каквито и да било разговори по темата с властта. ДПС до момента няма публична позиция по темата - очаква се такава да бъде взета преди старта на новия политически сезон в сряда. 

Според Атанас Атанасов предложението на ГЕРБ за свикване на ВНС цели да се отложи оставката на Бойко Борисов и правителството му. По думите на съпредседателя на "Демократична България" няма нужда от ВНС и проблемът не е в законовата регламентация, а в начина, по който се упражнява властта.

„Основният проблем е тежката корупционна схема, която контролира държавата. Това е спойката, която събира всички хора и която води до това над 60% да искат незабавни избори“, коментира той.

И допълни: 

„Една от основните цели на тези маневри е да не се стигне до служебно правителство, за да може Борисов и неговата кохорта да организират следващите избори. Не бива да допускаме това да се случва.“

Атанасов припомни, че "Демократична България" подкрепя от началото протестите с искания за оставките на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев (които продължават вече повече от 50 дни).

„Ако на 2 септември не се реши въпросът, това ще е началото на една тежка политическа есен, която задължително ще доведе до отстраняването на Борисов от власт. (…)

Защо трябва да има „рестарт“, като досега ни убеждаваха, че страната върви?“,  попита още Атанас Атанасов, визирайки това, че самият Борисов представи решението си за нова конституция и ВНС като желание за "рестарт". 

Според лидера на ДСБ хората са осъзнали, че след толкова време управление на Бойко Борисов единственото, с което той се занимава, "е да разпределя порциите в онзи тесен кръг от близки до властта фирми и пари, които после се връщат и ги виждаме в едни снимки и шкафчета".

Атанасов се надява мнозинството в следващ парламент да зависи от „Демократична България“ и смята, че подкрепата към обединението расте.