Нов опит от опозиционери на лидерката Корнелия Нинова социалисти за свикване на Националния съвет на партията тече днес на "Позитано" 20. За сбирка на висшия партиен орган на БСП настояха 100 от общо 185 негови членове още на 11 август, внесоха и подписка в партийната централа, както изисква уставът. Пак партийната "конституция" повелява, че единствено пленумът може да взима решения по неотложни политически и организационни въпроси на партията, смятат социалистите, настояващи за заседанието. 

При нужен кворум от 93-ма души, към обед днес се бяха събрали 92-ма партийци. При липса на кворум по устав, присъстващите социалисти могат да обсъдят и приемат позиция, но не и да вземат валидно партийно решение.

В петък временният председател на БСП Владимир Москов е изпратил писмо до всички членове на пленума, с което обяснява защо не трябва да има заседание. (Москов води партията, докато тече предизборната кампания за лидер, който трябва да бъде избран пряко от членовете на БСП на 12 септември. Корнелия Нинова е в кампания, общо кандидатите за поста са петима - б.р.)

"Наясно сме, че ситуацията, в която се намираме, е много трудна. Последната година, и особено с влизането ни в кампания за избор на председател на БСП, се засилиха противоречията и противопоставянето в партията. Сами разбирате, че едно временно управление нито е правилно, нито е нормално да взима кардинални решения за бъдещето на партията", пише временният председател.

По думите му Изпълнителното бюро на 18 август е обсъдимо три дади за свикване на Националния съвет, но когато е трябвало да се вземе решение - на 25 август, тясното ръководство не събрало кворум. 

Според настояващите за пленум заседанието е необфодимо, защото БСП изостава от дневния ред на обществото и липсват ясни позиции и по отношение на протестите срещу правителството, и по отношение на предлагането на алтернатива на управлението. Настоява се за ясна позиция на Националния съвет и по промени в конституцията, и за отхвърляне на нейната ревизия.

По темата "сонституция" ИБ и Нинова излязоха с позиция, че няма да участват в акциите на ГЕРБ, откъдето дойде и проект, и идея за свикване на Велико Народно събрание.

"Необяснимо е защо 3 месеца, в които страната ври и кипи, ръководството отказва да свика парламента на БСП и се налага той да се самоорганизира", коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев преди старта на заседанието днес, цитиран от бТВ.

По думите му нужда от ВНС няма, действашата конституция е добра и трябва да се спазва, но БСП трябвало отдавна да изработи политическо поведение по случващото се в обществото - от протестите през конституцита.

Според него пленумът трябва да обсъди и други организационни и политически теми. "НС трябва да знае как върви кампанията по избор. Ще бъдат ли признати национални избори, ако не се знаят избирателните списъци", попита Станишев и напомни, че след месец ще има заседание на Конгреса на БСП, но още няма политически документи за него. 

“Какво значи свикване на племум през главата на бюрото? Ако бюрото смята, че няма нужда да се заседава, трябва да му се поиска оставката. Това е компрометиране на тясното ръководство, назначено от Нинова”, коментира Красимир Янков, който е и кандидат за председател. 

И натърти, че ИБ в случая нарушава устава на БСП. По думите му искането за Национален съвет и изразяване на ясни позиции от партията е е акция срещу някоя личност, например Корнелия Нинова, а в полза на социалистите. 

 

 

Янков каза още, че според него изборът за лидер на 12 септември вече е компрометиран от изборната комисия, назначена от Нинова. Спомена липса на избирателни списъци и др. нарушения на приетите правила. 

“Списъци няма. Кампанията вече е опорочена, до медиите има достъп само един кандидат”, заяви и Валери Жаблянов.

Пред това време, докато на "Позитано" 20 се съират социалисти, Нинова пусна във фейсбук снимки и коментар от своя среща с актива във Варна, на който благодари за подкрепата.