Швеция забрани на лидера на датска крайнодясна партия Расмус Палудан, известен с антиислямските си провокации, да влиза на шведска територия за срок от две години. Мотивът: поведението му може да представлява "заплаха за фундаменталните интереси на обществото", предаде Франс прес.

"Подозираме, че той ще извърши закононарушение в Швеция", заяви вчера Кале Першон, говорител на полицията в Малмьо.

Палудан, лидер на партията "Страм курс ("Твърда линия"- Stram Kurs на датски), възнамеряваше да пристигне вчера в Малмьо, Южна Швеция, за да организира антимюсюлманска демонстрация, по време на която да бъде изгорен коран.

Според полицията той предварително депозирал молба за разрешение, който била отхвърлена с мотива, че не може да бъде гарантирана нито неговата сигурност, нито сигурността на минувачите или контрапротестиращите.

Датчанинът въпреки това се опитал да пристигне в града, но бил арестуван в Лернакен, близо до Малмьо. Според полицията фактически той е нарушил забраната да влезе в Швеция, което представлява мотив за експулсирането му.

Палудан реагира във Фейсбук със следното послание, съпроводено с три емотикона "плача от смях":

"Върнат от Швеция със забрана за влизане за 2 години. Обаче насилници и убийци винаги са добре дошли".

Негови симпатизанти в Малмьо все пак се събраха вчера на демонстрация, по време на която бяха арестувани трима души, заподозрени в подстрекаване на расова омраза, съобщиха местни медии. Вечерта в Малмьо избухнаха безредици, с хвърлени предмети срещу полицаи и подпалени гуми, след като около 300 души се събраха, за да протестират срещу антиислямските прояви, на същото място, където по-рано през деня десни екстремисти изгориха корана. Според в. "Афтонбладет" няколко антиислямски акции е имало вчера в града, включително трима мъже подритвали помежду си свещената книга на един площад.