"На мен ми се струва, че действителната причина за тези експлозии на обществено недоволство стои в едно друго измерение. Става дума за това, че към края на годината кабинетът на Бойко Борисов по споразумение трябва да завърши строежа на газопровода, който минава през българска територия и се предполага, че ще захранва Източна и Централна Европа. Към края на годината, не по-късно, трябва да бъде положена и последната тръба. И понеже в момента има страшен конфликт на интереси, на който жертва е самият премиер, между американската забрана и твърдата воля на "Газпром". Това е геополитически проблем, който българското правителство, което и да е то, няма да може да реши. Не съществува мирно решение, т.нар. код "фифти - фифти". Това е проблем, който Борисов не може да реши с никакви правителствени рокади."

Това заяви в интервю за БНР доц. Валентин Вацев в коментар за политическата криза от изминалите вече над два месеца.

По думите му "протестът се преобразува". Загубил е масовия си характер и едновременно с това е станал зависим от идейното съдържание на своите участници. "В началото той беше проява на политически и морален гняв. Сега вече се вижда ясно, че има дясно и ляво ядро, които успяват да живеят, без да се съобразяват взаимно" - посочи доцентът.

И допълни, припомняйки една от последните демонстрации на антиправителствените протести - с изсипването на цаца пред правителствената сграда:

"Демокрацията няма демонстративен или скандален характер. Тя не се осигурява с изсипване на 1 тон развалена риба пред сградата на министър-председателя... Демокрация е, когато хората са се съгласили помежду си, че няма нищо страшно в това да бъдат несъгласни помежду си. Демокрация е, когато хората знаят, че няма сериозни причини да се мразят, да отричат и да воюват помежду си, а да решават противоречията си по конструктивен път."

Доц. Вацев направи и своята прогноза:

"Политическият часовник на България отмерва последните минути на режима "Борисов". България при следващия режим, който аз очаквам до края на годината, няма да бъде по-демократична, но очаквам да бъде по-спокойна страна."

Оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов пък коментира така: "Съществена промяна няма да има. Това, което виждаме, е част от технологията на българския министър-председател да разрежда общественото напрежение, като дава "жертвени курбани". За първи път това стана в едно отминало време, когато беше отстранен Цветан Цветанов. В началото на протестите залог за мира беше главата на Горанов. Една серия от жертвени курбани бяха дадени, но, общо взето, успокоение не се получава. Може да последват и други оставки. Съществува възможност да се смени цялото правителство без министър-председателя с надеждата да се излезе от затруднението. Но аз не вярвам, че това може да бъде решение на проблема."

Доц. Вацев смята още, че подходящ наследник на Кирилов на поста може да е проф. Георги Близнашки - който бе и служебен премиер на Росен Плевнелиев.