Бизнес климатът в България се подобрява за четвърти пореден месец, но данните за август показват сериозно забавяне спрямо предходните месеци. Това е основният извод от последното проучване за този показател на Националния статистически институт. 

Положителните нагласи тръгнаха нагоре след април, когато страната ни отчете най-ниското ниво на добър бизнес климат от финансово-иконимическата криза през 1997 г., по време на управлението на кабинета "Виденов". 

Въпреки това обаче показателят остава далеч под дългосрочното си ниво след срива през март и април. Според няколко международни институции растежът в България трябва да се върне чак в края на 2021 г. и тогава вероятно ще имаме и нормален ръст на усещането на бизнес климата. 

Иначе слабото подобрение през август се дължи най-вече на бизнеса в сферата на услугите, който започва да набира сили отново. Запазват се очакванията в промишлеността и строителството, но има влошаване в търговията на дребно.

Сравнението с предходните месеци обаче постаявя август в дъното на растежа и поставя въпроси за жизнеността на икономиката. Този месец е отчетено подобрение от 0,5 пукнта при цели 11 и 12 пункта през май. Юли отчете 2.5% растеж. Спадът през април беше от 42 пункта.