На 17 септември делото за единствения ислямистки терористичен акт в новата ни история - този в "Сарафово", трябва да завърши на първа инстанция.

Това стана ясно от думите днес на главния прокурор Иван Гешев в отговор на журналистически въпрос в Дупница.

Както Клуб Z писа, въпреки усилията на състава на Специализирания съд (с председател Аделина Иванова) процесът бе затънал в опити да се разпитват свидетели в Държавата Израел, а също и румънци, които по различен начин са станали свидетели на пътуванията на Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара (същинският извършител загина при атентата, б.р.).

Няколко десетки близки на загиналите и пострадали са се конституирали като частни обвинители и граждански ищци. Имат и финансови претенции.

Според думите на Гешев днес предстоят пледоариите на защитата (двамата подсъдими са със служебни адвокати от Бургас - Калина Тодорова и Радослав Николов) и на прокуратурата, след което предстои присъда.

"Надявам се в някаква степен да има справедливост за загиналите граждани на Държавата Израел - включително и за българския гражданин (шофьора на автобуса Мустафа Кьосов, б.р.). За никого не е тайна, че зад този терористичен акт седи като логистика и финансиране, според наблюдаващите прокурори и доказателствата, събрани от тях - организацията "Хизбула", каза още Гешев (адвокатите на пострадалите израелци опитаха да вкарат ливанската шиитска групоривка като граждански ответник в делото, но това не стана, б.р.).

Сега в България не може да бъде привлечена под отговорност организация или юридическо лице - наказателната отговорност е лична, затова към наказателна отговорност, макар и задочно, са привлечени свързани с тази организация лица. Някои ги наричат част от военното крило на "Хизбула".

Едно е сигурно - ако има доказателства, че те принадлежат към "Хизбула", и, повтарям - част от логистиката и финансирането на терористичния акт - поне към този момент това, което ми е известно от прокурорите - е свързано с тази организация.

Те са двама души, които са подсъдими. Обявени са за международно издирване в съответствие с всички международни правни норми."