Големите международни банки може все пак да изплатят значителни бонуси на ръководните си кадри, въпреки че пандемията удари световната икономика. Страховете, че ценни кадри могат да бъдат откраднати от конкуренти, са по-силни от притесненията за големите разходи за възнаграждения, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Макар някои като Ейч Ес Би Си (HSBC) и Дойче банк (Deutsche Bank) да правят съкращения, за да намалят разходите, други банки имат по-свободен подход към намаляването на работните места, заплатите и бонусите, отбелязва консултанти.

Проучване сред 75 финансови фирми, направено от консултантската компания "Пърл Майър" (Pearl Meyer) сочи, че 63 процента не са, нито обмислят промени на системата си за бонуси на фона на пандемията, въпреки че 70 процента очакват умерени или леко негативни последици за компаниите си от COVID-19.

Плановете за бонуси се запазват въпреки неодобрението на регулаторните органи във Великобритания и на други места в началото на пандемията, като банките бяха призовани да пазят капитала си.

Проучване на консултантската компания "Джонсън асошиейтс" (Johnson Associates) този месец сочи, че бонусите за тази година за дилърите с фиксирани доходи например могат да нараснат с над 30 процента спрямо миналата година.

Това обаче ще трябва да се балансира спрямо представянето на останалите подразделения. Британски регулаторен орган забрани бонусите на висшето ръководство и служителите, поемащи съществени рискове в най-големите банки, приемащи депозити в Обединеното кралство, когато кризата с COVID-19 ескалира през март.

Някои високопоставени мениджъри в големи банки се отказаха от планираните повишения на заплащането и приеха доброволно намаляване на заплатите.