Проектът за конституция на ГЕРБ разрушава основите на вече формираната демокрация. Това коментира пред БНР икономистът Красен Станчев, който бе депутат в VII-ото ВНС, което прие сегашната конституция.

"Без да се засяга онова, което вече е направено, дори то се влошава по няколко начина. Първият е, че се бетонира основният недостатък в сегашната уредба - прокуратурата става политически орган. Другото нещо, което се прави, е да се разрушат основите на вече формираната демокрация. Първият начин е технически, като това става, като главата за правата на гражданите се поставя накрая в конституцията. Вторият начин за това е с намаляването два пъти на броя на депутатите, което намалява два пъти опосредствеността на достъпа на гражданите към държавните органи. Тй", обясни Станчев.

Според него разликите между сегашната политическа ситуация и ситуацията преди 30 години са много ясни.

"Тогава имаше нужда да се решат няколко проблема - разделението на властите, въвеждане на плурализъм, да се определят правата на собственост и неща, свързани със защитата на правата на отделния човек и на различните съсловия в България", припомни Станчев.

И добави, че в онези времена е имало и обществено настроение за това.

Икономистът подчерта, че през 1991 г. приемането на конституцията е било начало на нещо, а сега е в края на един мандат, "което много напомня поведението, известно в практиката на страните от бившия Съветски съюз".

"В Русия има три пъти промяна на конституцията в края на мандата на Путин, включително и тази година", коментира Станчев.

Според него сега ГЕРБ предлагат проект за нова конституция с идеята да печелят време и да се отлагат решения, които се изискват от обществото.