Знаете ли, че в сериала „Семейство Флинтстоун” героят Барни Ръбъл всъщност не работи в каменната кариера, където се подвизава Фред Флинтстоун? Всъщност почти всички зрители още от началото на 60-те години на миналия век са се поддали на масова залбуда и вярват, че Фред и Барни са не само съседи, но и колеги. Единственият случай, когато Барни става за кратко шеф на Фред, е в първи сезон на сериала, когато собственикът на каменоломната открива, че има родствена връзка с Ръбъл. След това тази сюжетна линия отпада.

Култовият американски анимационен сериал „Семейство Флинтстоун” се излъчва от септември 1960 г. до април 1966-а по телевизионния канал Ей Би Си и е дело на носителите на седем награди „Оскар” Уилям Хана и Джоузеф Барбара, които създават още „Том и Джери”, „Скуби ду” и „Смърфовете”. В продължение на три десетилетия, чак до излизането на екран на „Семейство Симпсън” в края на 80-те години, „Флинтстоун” е най-успешният във финансово отношение анимационен сериал в света. През 2013 г. списание TV Guide поставя „Семейство Флинтстоун” на второ място в рейтинга на най-великите телевизионни анимации. Първото място заема „Семейство Симпсън”.

Уилям Хана искал да създаде сериал в семеен стил, но с Джоузеф Барбара така и не успявали да се договорят за обстановката и костюмите. Внезапно Хана възкликнал:

„Хайде да ги направим пещерни хора! Няма да имат дрехи, ще носят животински кожи.”

Идеята била приета единодушно.

За сериала са създадени над 100 персонажа. Много от тях имат първообрази. Фред Флинтстоун например е изцяло изграден върху образа на Ралф Кремдън, изигран от Джаки Глийсън в сериала The Honeymooners от 1955-1956 г. И четиримата главни герои имат първообрази в този игрален сериал. Поне шест от епизодите повтарят изцяло сюжетите на филми с Лаурел и Харди.

Над първите сезони на „Семейство Флинтстоун” работи художникът аниматор Кенет Мюз, който е рисувал „Том и Джери”. През 1961 г. лентата става първият анимационен сериал, номиниран за „Еми” в категорията „Комедийно телевизионно шоу”.

Сериалът е първи в света по още един параграф – Фред и Уилма са първата съпружеска двойка в анимацията, която е показана на екран в общо легло.

По сценарий семейство Флинтстоун е трябвало да имат син на име Фред Флинтстоун-младши. По-късно сменят пола и името и предвиждат да се роди Уилма Флинтстоун-младша. Последният вариант – Пебълс – идва от моминската фамилия на Уилма. Основната причина за наличие на дъщеря, а не на син, е свързана с мърчандайзинга. Куклите момичета се продават много по-добре от куклите момчета.

Флинтстоун имат три адреса по време на шестте сезона на сериала. Окончателният им адрес 301 Cobblestone Way, Bedrock 70777, има реален пощенски код от град Слотър, Луизиана.

Малко след началото на втория сезон актьорът Мел Бланк, който озвучава Барни Ръбъл, катастрофира почти смъртоносно. Но екипът не подменя гласа, а започват да записват шоуто на лента в спалнята на Бланк, който лежал в гипсово корито. Джоузеф Барбара разказва, че за целта 16 души заедно със записващото оборудване изчаквали тихо в спалнята събуждането на Мел Бланк.

Раждането на Пебълс Флинтстоун става световна сензация. Телевизионните мрежи по цял свят провеждат конкурс сред зрителите за имената, теглото, пола и други аспекти на бъдещата поява на бебето. Вечерта, когато Уилма казва на Фред, че е бременна (23 януари 1963 г.), в края на шоуто е включен задкадров глас, който казва:

„Точно така, хора, Флинтстоун ще имат дете, а вие може да спечелите околосветско пътешествие.”

Зрителите трябвало да познаят теглото на Пебълс при раждането ѝ. Победителят бил месар от Флорида, който получил околосветско пътшествие и 2000 долара кеш. Хана и Барбера се появили на живо в ефир, за да обявят победителя.

В испанския превод на филма семейството се казва „Педро”, защото piedra означава камък на испански. Барни е бил прекръстен на Пабло, а Бети – на Мармол.

След края на сериала през 1966 г. по мотиви от анимационния сериал е заснет пълнометражният анимационен филм „Човекът, наречен Флинтстоун” – пародия на филмите за Джеймс Бонд.

В началото на 70-те години сериалът е върнат в ефира, а Пебълс и Бам Бам вече са тийнейджъри. Заснети са няколко специални епизода и спин оф. В един от тях Фред и Барни са полицаи. През 1994 г. излиза игралният филм „Семейство Флинтстоун” с Джон Гудман в главната роля и с Рик Моранис като Барни Ръбъл. В него се появява самата Елизабет Тейлър като майката на Уилма. През 2000 г. е заснета още една игрална комедия – „Семейство Флинтстоун: Да живее Рок Вегас” с Марк Ади като Фред и Стивън Болдуин като Барни.

През 2011 г. Сет МакФърлин иска да възобнови анимационния сериал във „Фокс”, но проектът така и не е реализиран.

През август 2020 г. правосъдният министър на България Даниел Кирилов подаде оставка, защото бе наречен „Барни Ръбъл“ от над 20 хиляди души в социалните мрежи.

"Площад Славейков"