Германските лекари, които лекуват руския опозиционер Алексей Навални, са влезли във връзка с лекарите на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев в София. Това съобщиха преди малко журналистите от „Шпигел“ и платформата за журналистически разследвания „Белингкат“.

Според берлинските медици случаят на Навални е сходен с този на Гебрев. Отравянето на българския бизнесмен подозрително наподобява това на руския блогър и затова се търсят паралели и за лечението. Възможно е да е използвана една и съща отрова.

По същия начин като при Навални се е развило отравянето и на Гебрев. През април 2015 година оръжейният търговец се оплаква от внезапен сърбеж в очите, малко по-късно колабира и изпада в кома. Синът му и мениджърът на фирмата му също се оплакват от прилошаване. Лекарите установяват отравяне, но не могат да идентифицират точно веществото, което го е предизвикало. Самият Гебрев е изписан от болницата месец след атаката срещу него, припомня „Шпигел“. Само месец след напускането на болницата той става жертва на нов атентат с отрова, пише списанието. И този път оцелява.

Българските лекари все пак успяха да спасят Гебрев и той оцелява. Три години след случая с него, когато Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени във Великобритания, разследващите установяват с какво са действали отровителите – новичок.

Полицията и разследващи журанлисти успяват този път да се доберат до запододрените за извършители – агенти на руското военно разузнаване ГРУ.

Когато българинът чува за атентата срещу Скрипал, открива паралелни симптоми при него и при себе си. Има обаче и още сходни неща. Един от заподозрените за извършването на атаката срещу Скрипал е бил и в България.

Журналистите от „Шпигел“ и „Белингкат“ припомнят за разследването си по случая Гебрев, в което успяват да открият следите на 8 агенти на ГРУ, замесени в атаката срещу него. Едва в началото на тази година българската прокуратура повдигна обвинение срещу трима от осемте агенти.