Руснакът Егор Крючков е задържан в Лос Анджелис по обвинение, че е организирал заговор за извършване на киберпрестъпления, предаде днес ТАСС. Съответното изявление е публикувано вчера на уебсайта на Министерството на правосъдието на САЩ.

Според него 27-годишният руски гражданин заедно с предполагаемите му съучастници се е опитал да подкупи служител на неназована американска компания от 15 юли до 22 август тази година. С негова помощ той е планирал да вкара зловреден софтуер в компютърната система на тази компания, което би позволило на него и на неговите съучастници да получат безпрепятствен достъп до нея. Според американските власти руснакът твърди, че е планирал да изтегли базата данни на тази компания с цел последващо изнудване.

В изявление на Министерството на правосъдието се твърди, че Крючков е предложил на служител на американска компания 1 милион долара за да участва в прилагането на предполагаемата измамна схема. Преди няколко дни с него са се свързали агенти на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР), след което руснакът е напуснал Невада и отишъл в Лос Анджелис с цел да напусне САЩ. На 22 август той е бил арестуван в Лос Анджелис и е изправен пред Окръжния съд за Централния район на Калифорния. Обвинен е в заговор за умишлено увреждане на защитен компютър.

Американските власти подчертават, че Крючков е влязъл в САЩ с туристическа виза.