Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Водната криза в Свищов продължава, съобщи БНР. След отстраняване на аварията на напорния водопровод и пускане на водата са възникнали две нови аварии по металния довеждащ водопровод, което удължава за неопределено време безводието за 30 хиляди жители на Свищов и три села.

Днес в града се очаква да дойдат представители на ръководството на новия държавен ВиК Холдинг, които на място да се запознаят с проблема, както и да посочат колко пари ще даде държавата на общината, за да бъде решена кризата.

Свищов настоява за спешна държавна помощ от 2,5 млн. лева.  

Второ денонощие Свищов и близкото село Царевец са без вода, съобщава бТВ. Трета сутрин свищовлии се редят на една от местните чешми, която през последните дни стана най-посещаваното място в града. Някои са там от 5 ч. сутринта.

Местна жителка сподели, че тези, които имат коли, си докарват вода от по-далеч, но тя няма автомобил и е принудена да чака. Цената на кубик вода е 2,57 лв., но дори когато я е имало, е била с лошо качество, което се вижда по утайката в тубите, които са пълнели.

"Ситуацията в Свищов остава критична. ВиК Йовковци късно снощи отстрани аварията, опитаха се да подадат вода към напорния водопровод, към мрежата, но металният водопровод аварира и бе прекъснато изцяло водоснабдяването", каза кметът на града Генчо Генчев.

От ВиК Йовковци са се опитали със спирането на водата да предотвратят изпразване на водохранилищата, но въпреки това сега резервоарът е празен, каза градоначалникът.

Свищов има два водопровода – нов и стар. Новият е завършен през 2012 г. и е на стойност 6 милиона лева, но не се ползва, защото е изграден некачествено и се "държи като резерв на стария метален водопровод", разкри Генчев, който допълни, че първоначално аварията е била в новия водопровод.

Засега детските и социалните заведения са обезпечени с вода, но Свищов е изправен пред водна криза.

По-късно през деня БНР съобщи, че държавата през "Български ВиК холдинг" до началото на тази зима ще изгради нов довеждащ водопровод за Свищов. За това лично се е ангажирал премиерът Бойко Борисов, който днес по телефона се е включил в срещата между кмета на Свищов Генчо Генчев и изпълнителния директор на държавния ВиК холдинг Илиян Илиев. 

Новото водопроводно трасе ще е 12 километра и по първоначални разчети ще струва около 3 милиона лева. Работите ще започнат в ранната есен, за да е готов до зимата и да бъде решена водната криза.

"Анализирахме ситуацията и взехме решение да бъде изграден изцяло, наново довеждащият водопровод, а старият, който е граден 2012 година, е в обсега на прокуратурата, тя дано да си свърши работата. От тук нататък държавата в лицето на правителството се ангажира да изгради нов водопровод за града", коментира изпълнителният директор на ВиК холдинг Илиян Илиев. 

Коментари

Залмоксис Тракиеца's picture
Залмоксис Тракиеца
Залмоксис Тракиеца

ГЕРБ = СПИН !!

"Свищов има два водопровода – нов и стар. Новият е завършен през 2012 г. и е на стойност 6 милиона лева, но не се ползва, защото е изграден некачествено и се "държи като резерв на стария метален водопровод", разкри Генчев, който допълни, че първоначално аварията е била в новия водопровод." Дата на завършване на водопровода 2012 г. си казва всичко. Я сега малко история: Кой спечели със фалшификации местните избори през 2007 г и 2009 г , а от 2011 г. държи 90% от местната власт в страната ?? Кой спечели с помощта на фалшификации и Ахмед Доган с изтеклия запис точно преди Парламентарните избори през 2009 г , в който сокола се хвалеше пред електората на ДПС как той "разпределя порциите в държавата" ?? Кой управлява вече 11 год . и превърна България в държава от 5-тия свят ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.